Бенедикт XVI напуска скромно Ватикана
Бенедикт XVI напуска скромно Ватикана / снимка: Reuters

Оттегляне без церемонии, както той желае, очаква Бенедикт XVI на 28 февруари. Той ще пристигне в резиденцията Кастел Гандолфо с хеликоптер след 17 ч., ще вечеря, ще се сбогува с обслужващия персонал и ще се помоли в параклиса. В 20 ч. Бенедикт вече няма да е папа.

В последния ден, след близо осем години на престола, 85-годишният Йозеф Ратцингер ще бъде приветстван в пищната зала Клементина във Ватикана от присъстващите в Рим кардинали. Не трябва да се очаква тържествен акт, няма да има голяма церемония и речи, заяви говорителят на Светия престол йезуитът Федерико Ломбарди, цитиран от БГНЕС.

Предвидена е и програма за последните дни. На 22 февруари, събота, папата ще има протоколна визита: на президента на Италианската република Джорджо Наполитано, с когото го свързва приятелство. В неделя, на последната сутрешна служба, той ще се обърне към вярващите на площад Свети Петър от прозореца на апартамента си.

В понеделник ще има среща с няколко кардинали. Във вторник - никакъв ангажимент.

Истинското сбогуване ще е в сряда с голяма обща аудиенция сутринта на площад Свети Петър въпреки зимното време. Този ден Ватикана кани католиците да засвидетелстват почитта и обичта си към подалия оставка папа. Това ще се предава пряко по телевизията. Няма обаче да има голяма церемония, както и поканени държавни и правителствени ръководители, уточни отец Ломбарди.

Известно е, че папата е сдържан човек, противник на всякакъв култ към личността и на превзетостта на почитанията. Неговото оттегляне веднага след като прочете историческото си съобщение завари кардиналите неподготвени.

Защо ще престане да е пата в 20 ч., а не в полунощ - запитаха много журналисти. Просто защото това е краят на един нормален работен ден на светия отец - отговориха от Ватикана.