Пореден ден на протести срещу високите сметки за ток
Пореден ден на протести срещу високите сметки за ток / снимка: Impact Press Group

И днес в няколко града в страната недоволни граждани излязоха да протестират срещу високите сметки за ток и парно.

29-годишната Гергана Георгиева (на снимката в текста) беше единодушно избрана за лице и мис на протестите в Пловдив. Момичето е безработно, живее в апартамент от 80 кв.м и има фактура за над 1000 лева, която категорично не възнамерява да плаща.

Въпреки разносопосочните информации в социалните мрежи относно часа и мястото на събитието около 150 души се събраха точно в 11.00 ч. пред Централна поща, откъде тръгна обичайното шествие към сградата на ЕВН на ул. „Христо Г. Данов”. По пътя към тях се присъединиха още хора и демонстрантите нараснаха до 300 души.

Пред централата на дружеството ги посрещнаха изненадващо голям брой специализирани полицейски сили с борба с размириците. На място бяха и шефовете на охранителна полиция комисар Тодор Гребенаров и на КАТ Радослав Начев.

Пореден ден на протести срещу високите сметки за ток
netinfo

Във Варна днес около 600 души се включиха в седмия поред протест срещу високите сметки за ток. В уговорения час до общината имаше около стотина души, но за половин час броят им се увеличи няколко пъти. Тълпата премина по предварително определен маршрут, като подобно на протестите от миналите дни, демонстрацията премина при засилено полицейско присъствие по варненските улици.

Пред протестиращите се движеше стар „Опел” с транспарант, на който пише „1 kWh електроенергия = 0,01% от средната работна заплата”. На средата на пътя обаче возилото се повреди, но това не накара демонстрантите да го изоставят. Няколко от тях го бутаха до края на шествието. Недоволстващите приканваха всички минувачи и шофьори като скандираха „Варна, събуди се!”. Чуваха се още възгласи „Мафия” и „Всеки ден ще е така до победата”.

Официалните искания на протестиращите срещу високите сметки за ток ще бъдат обявени на утрешната демонстрация, съобщиха в края на днешната проява хората, които водиха шествието. Очаква се протестът в неделя да бъде кулминация на случващото се през седмицата.

Стотици русенци поискаха оставката на енергийния министър Делян Добрев. На обяд те се събраха пред сградата на Енерго Про на протест срещу монополите. Протестите стартираха с автопоход, който обиколи града. По-късно хората се събраха пред офис-сградата на Енерго Про. Недоволните граждани счупиха няколко електромера, след което стреляха с водни пистолети по мишени, изобразяващи премиера Борисов, финансовия министър Дянков и министъра на енергетиката Делян Добрев.

Въпреки че се чуха призиви да се счупят прозорците на сградата с камъни, организаторите на протеста от ВМРО успяха да успокоят хората и до ексцесии не се стигна, след като всеки, който искаше да каже нещо, получи правото да го направи по микрофона. Протестите на русенци ще продължат.

Утре те отново ще се съберат на същото място в 11 часа. На края на митинга се приеха конкретни искания, които ще бъдат изпратени до премиера Бойко Борисов.

И Свиленград се вдигна на протест срещу високите сметки за ток. Близо 500 от жителите на града се включиха в шествието, което завърши с митинг пред офиса на електроразпределителното дружество. Протестиращите окичиха оградата му с плакати и лозунги: „Няма да плащаме скъпите сметки за ток!" и „Не на узаконения рекет". Повече от половин час множеството скандира под прозорците с викове: „Мафия!" и „Вън от България!".

Разпространена бе и декларация срещу високите сметки за ток, в която исканията са три: инкасаторите да засичат данните заедно със собствениците на електромери, в 20-дневен срок да бъде въведена тази система за партньорство и местната власт да координира среща между недоволните от сметките си за ток и представителите на EVN в Свиленград. Всички сме ударени от секирата на надписаните сметки. Гарантираме, че сме за мирно решаване на проблема и ще бъдем партньори на всеки, който иска да има европейски норми на поведение и работа, се казва още в текста на декларацията.

С контактна група на протестиращите свиленградчани се срещна на място енергийният министър Делян Добрев, който е на посещение в региона. Изслушах хората и им обещах по-голям контрол от страна на държавата и точно тези предложения за промени в няколко закона внасяме в момента в Народното събрание - всички държавни контролни органи да проверяват всяка година всички по веригата, каза Добрев. Популистко би било да обещавам намаляване на цената на тока, за да не протестират хората, категоричен бе той. Това, което ние обещаваме, е, че ще направим необходимото държавата да си влезе в ролята и да сложи най-добрия възможен контрол върху разходите на дружествата, които формират цената на електроенергията, категоричен бе министър Добре. За пример той посочи докладът на АДФИ, според който за 2011 г. в ЧЕЗ са изхарчили 35 млн. лв. за управление и консултации. Ако бъдат оптимизирани разходите във всеки един ред на фактурите за ток, могат да се намерят вероятно резерви.

Не мога да говоря за намаление на цената на тока, за да не създавам напразни очаквания за хората, но ще направим това, което е правилно - ще създадем механизмите, по които да контролираме цялата верига, каза още Добрев. В петък агенцията е започнала проверка и в останалите две електроразпределителни дружества, която ще продължи идната седмица и веднага след като имаме някакъв резултат, ще предприемем спешни мерки, каза още министър Добрев.

Трети по ред граждански протест срещу монополите и високите сметки за ток се проведе във Велико Търново. Митингът се организира от граждански сдружения, които съобщават, че разпространението на партийни материали по време на протеста няма да бъде толерирано.

На протест излязоха и близо 1000 жители на Видин, съобщи Агенция „Фокус”. Протестът започна пред сградата на Спортната зала, където бяха издигнати лозунги: „Не на монопола”, „Електрификация чрез национализация”, „Искаме свободна от мафията България” и други. Участник в протеста носеше стар газов фенер, а друг запали свещ.