Протест за тока, ден шести: LIVE
Протест за тока, ден шести: LIVE / Impact Press Group, архив

18.15 ч. Около 300 души потеглиха от община Варна за шестия поред протест срещу енергийните дружества и високите сметки за ток.
Цигански оркестър подгрява с народни ритми настроението на протестиращите. Акордеон, тъпан и гайда са инструментите на музикантите, които не пропуснаха да припечелят от насъбралото се множество пред Общината, събирайки монети в калъфа на акордеона.
Прави впечатление нов плакат сред демонстрантите. На него пише: „Всеки ден ще е така, да се готви ВиК!”
Шествието блокира бул. „Мария Луиза” и се движи по познатия маршрут към автогарата.

18.33 ч. Шествието стигна до Катедралата, опитвайки се да се насочи към Аспарухов мост. Пътят му обаче беше преграден от кордон от около 50 полицаи, точно както и предишните дни. Сблъсъци между демонстрантите и органите на реда липсват, дори протестиращите помахаха за довиждане към жандармеристите и се запътиха по бул. "Владислав" в посока Автогарата и Двете кули.

Към шествието се присъединяват още хора, но студът в петъчната вечер е оказал влияние върху бройката на недоволните, които в момента са няколкостотин.

18.53 ч. Протестиращите са около 500 и са в района на кръглата банка. Много автомобили, движещи се по бул. "Владислав" в посока центъра се измъкват от блокажа, правейки обратен завой в собствената си лента, предаде репортер на Дарик.

Колоната от хора се движи към Двете кули.

19.07 ч. На кръстовището с Кръглата банка шествието смени обичайната си посока и се отправи по ул. "Д-р Пискюлиев" към бул. "Мария Луиза". Заради кордона от полицаи обаче, хората завиха отново наляво и в момента се движат по ул. "Бенковски".

Плътно до колоната от протестиращи е забелязан да се движи Стойчо Бакалов, шеф на дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред".

Ученици също протестират с ръчно изработени плакати, на които пише: "Не на високите сметки за ток" и "Не на Енерго-Про".

19.24ч. Протестиращите стигнаха отново до Катедралата. Според репортера на Дарик те правят нов опит да стигнат до Аспаруховия мост, но полицейският кордон си е на мястото и едва ли ще допусне това да се случи.

Шествието оредява, но все още има няколкостотин протестиращи.

19.42ч. От Катедралата колоната от протестиращи премина през пл. "Независимост", покрай Дупката и по бул. "Княз Борис I". В момента се движат към Икономическия университет.