Всички секции в страната вече са отворени
Всички секции в страната вече са отворени / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Всички секции на територията на страната вече са отворени. Заради лошите метеорологични условия и натрупалия сняг някои секции в страната не успяха да отворят врати навреме в 06.00 часа. В Централната избирателна комисия бяха получени сигнали за проблеми в 6 секции в област Айтос, една в Ямболско - в село Денница, в Долни Чифлик и село Дрипчево, Хасковско. Обилен снеговалеж блокира работата на изборната секция във велинградското село Бозева. Това съобщи за Дарик говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

Негенцова добави, че референдумът в страната протича до този момент нормално. Създадени са 11 687 секции. Сънародниците ни зад граница ще имат възможност да пуснат бюлетина в 44 секции в 35 държави.

Гласуването на националния референдум започна в 06.00 часа сутринта и ще продължи до 19.00 часа.

Хората, които са избрали да дадат своя глас, ще трябва да отговорят с „Да" или „Не" на въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала".

Всички избирателни секции в София са отворили навреме и без проблеми, съобщиха за Дарик от четирите районни избирателни комисии в София. Засега няма постъпили жалби и сигнали за нередности.

В Кърджали референдумът стартира с близо 2 часа закъснение. Причината е усложнената зимна обстановка в региона, проблеми с предвижването на членовете на СИК. 30 от тях въобще не са успели да стигнат до секциите и са заменени. Към този час всички 440 секционни избирателни комисии в 7-те общини на Кърджалийска област работят. Според председателката на РИК Даниела Петрова на много места членове на СИК не са се явили, но е имало необходимия кворум, за да работи секцията. Най-критично е било в общините Ардино и Кирково, където се е наложило с техника на Горското стопанство да се извозват хора. 250 хиляди в региона имат право на глас на референдума. За сравнение на последните парламентарни избори в областта са участвали малко над сто хиляди избиратели.

Спокойно започна денят на референдума в Шуменско. Всички 301 секции в областта са отворени, съобщиха от Районната избирателна комисия. Право на глас в областта имат 192 532 души, от които 93 790 са в община Шумен. В община Шумен няма подадени заявления за гласуване на друго място. 349 са подадените заявления за гласуване по настоящ адрес. Над 350 полицаи са ангажирани за охрана на обществения ред при провеждане на Националния референдум, 272 от тях охраняват секциите в област Шумен. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. До момента са издадени 10 удостоверения на български граждани, с които могат да упражнят правото си на вот на референдума, допълват от полицията. Звената „Български документи за самоличност" ще работят на пълен работен ден, като е създадена е необходимата организация гражданите да имат възможност да упражнят правото си на глас. Към момента няма образувани досъдебни производства свързани с Националния референдум.

Нормално започна вотът в Благоевградска област. Включените в избирателните списъци за референдума са 312 644 души. Всички имащи право на конституцион313 120 пловдивчани имат право на глас на днешния първи национален референдум. Общо 462 секции са вече отворени в Пловдив. Изборният трябва да приключи в 19.00 ч. 14 са избирателите, които са над 100 години. Най-възрастният е в район „Северен" и е на 106 г. На референдума за първи път правото си да гласуват ще могат да упражнят 4 168 души с постоянен адрес в Пловдив. Шестима навършват 18 години днес. В Асеновград 60 686 души имат право на глас. Те ще могат да го направят в 104 избирателни секции, които са обявени на сайта на общината.
ен вот гласуват в обособени 543 секции. Сградите, определени за упражняване на вота, са 416 във всички 14 общини в по поречието на Струма и Места, обявиха от РИК-Благоевград. В най-голямата община - Благоевград, секциите са 123. Малко над 83 000 са включените в списъците благоевградчани. Поставени са урни за бюлетини в следствения арест на полицейската дирекция и в благоевградската болница, обяви председателят на РИК Антоанета Робева. В Благоевградска област има само една подвижна секция, там ще гласуват хора от района на Разлог, които имат физически и други здравословни увреждания. Всички секции в региона отвориха врати в указания от ЦИК час - 6.00. Над 700 служители на реда и 170 гранични полицаи ще охраняват всичките места за гласуване.

119 872 жители на област Перник имат правото да гласуват на провеждащия се днес референдум. Гласоподавателите ще пускат в урни, разположени в 259 секции. Всички избирателни помещения са отворени за гласуване без съществени проблеми. Над 270 полицейски служители охраняват провеждането на референдума в област Перник.

Нормално е започнал изборният ден в област Сливен. Снощи до късно са били доставени до всички населени места изборните книжа, съобщи за Дарик говорителят на РИК - Сливен Стелли Стефанова. Лошото време, падналият сняг и поледицата не са попречили на нормалната подготовка за референдума. Всички 301 секционни избирателни комисии са отворили в 6 сутринта, като скоро след това на места са пристигнали и първите желаещи да упражнят правото си на глас. В Община Сливен секциите са 186, в Нова Загора - 63, в община Твърдица - 20 и в Котел - 33. Броят на имащите право да гласуват на 27 януари в областта са 181 731 души. Има готовност членовете на секционните избирателни комисии в планината, където продължава да вали сняг и пътищата са обледени, да бъдат докарани до областния град в края на изборния ден със снегопочистваща техника.

313 120 пловдивчани имат право на глас на днешния първи национален референдум. Общо 462 секции са вече отворени в Пловдив. Изборният трябва да приключи в 19.00 ч. 14 са избирателите, които са над 100 години. Най-възрастният е в район „Северен" и е на 106 г. На референдума за първи път правото си да гласуват ще могат да упражнят 4 168 души с постоянен адрес в Пловдив. Шестима навършват 18 години днес. В Асеновград 60 686 души имат право на глас. Те ще могат да го направят в 104 избирателни секции, които са обявени на сайта на общината.

Обилен снеговалеж блокира работата на изборната секция във велинградското село Бозева, съобщиха от Районната избирателна комисия в Пазарджик. Пътищата се разчистват с булдозери. Усложнената зимна обстановка възпрепятства изборния ден. Според говорителя на РИК Георги Добрев се очаква до няколко часа секцията в родопското село да бъде отворена. До момента няма подадени жалби и протести в РИК за нарушаване на закона. Изборният ден в Пазарджик и областта започна нормално. Точно в 6,30 ч. са отворени 347 секции.

Денят на референдум в Смолянска област протича нормално, всички секции са отворили навреме. Множество населени места обаче продължават да са без електричество. Проблеми с тока има в община Смолян, община Доспат, община Мадан. Сложната метеорологична обстановка и натрупалият сняг са затруднили сутринта придвижването до три секции в община Баните. Членовете на секционните комисии са успели да стигнат до селата Дебеляново, Кръстатица и Сливка и е започнал навреме. Общият брой на гласоподавателите в област Смолян е 111 582 души. За обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на провеждането на националния референдум органите на МВР в област Смолян охраняват 271 избирателни секции. Ангажирани са над 400 служители на ОД МВР - Смолян, както и 61 служители от РДГП - Смолян.

Повече от 400 000 души във Варненска област могат да участват в днешния референдум за бъдещето на ядрената енергетика. Правото си на глас те могат да упражнят в 622 избирателни секции, 386 от които се намират на територията на Община Варна. Само една секция в община Долни Чифлик към момента не е отворена, тъй като се разчиства пътят до нея. Изборният ден продължава до 19.00 часа. Ако в този час има чакащи да пуснат бюлетина, по преценка на председателя на секцията гласуването може да бъде удължено най-много с един час. Със заповед на кмета на Варна Кирил Йорданов продажбата на алкохол е забранена до 20.00 часа с изключение на заведенията, в които се провеждат семейни или сватбени тържества. За обезпечаване на обществения ред във Варненска област са ангажирани близо 500 полицаи.

5 секции на територията на област Хасково не отвориха врати в 6 ч. заради зимната обстановка. Открит е изборният ден в 11-те общини, съобщи заместник-председателят на РИК Смиляна Нитова. Поради снегонавявания, които затрудняват достъпа на членовете на съответните комисии, не успяха да започнат работа 2 секции в община Харманли - № 30 в с. Дрипчево и № 25 в с. Болярски извор, както и още 3 в община Свиленград: № 30- с. Сладун, № 31- с. Михалич и № 32- с. Маточина. Предприели сме мерки и сме сигнализирали областната управа за осигуряване на достъпа до тези места за гласуване както на членовете на комисиите, така и на избирателите, коментира Смиляна Нитова.

За неявили се членове на секционни комисии в Ловешка област съобщават от РИК - Ловеч. По думите на говорителя на РИК Младен Близнаков, те са двадесетина, но това не възпрепятства нормалния ритъм на работа. Секциите в региона са 261. 131 300 са гласоподавателите в Ловешка област за референдума. Единствено в община Априлци има подвижна избирателна секция, тъй като само там са подадени повече от десет заявления от хора с увреждания. Иначе всичките осем общини са осигурили условия за гласуване на хора с увреждания на опорно-двигателния апарат и на зрението. За реда и спокойствието ще се грижат 385 полицаи.

Гласуването в Русе започна нормално. 4 секции от всички 209 не са отворили навреме заради неявяване на част от членовете. В момента те се заменят, всичко това е в рамките на нормалното, каза за Дарик Иван Иванов - председател на Общинската избирателна комисия. 158 404 са гласоподователите в Община Русе. Най-възрастният гражданин, който може да даде гласа си на референдума, е 109-годишната Карамфила Стоянова от село Николово. 3 избирателни секции са отворени в русенската болница, Центъра за психично здраве и в следствения арест. Общината осигурява безплатен специализиран транспорт за хората с увреждания, които желаят да упражнят правото си на глас.

В Габровска област денят на референдума започна спокойно и навреме. Заради снега в някои секционни комисии се е наложила смяна на членове. Общият брой на секциите в областта е 233, с две по-малко от обявения преди дни. Причината е, че заради липса на интерес са закрити две секции в Дряново - едната подвижна, а другата в регионалния хоспис. Общият брой на гласоподавателите в Габровска община е 63 028. 240 служители на Областна дирекция на МВР са ангажирани с обезпечаване на сигурността и обществения ред по време на днешния национален референдум.

Секционната избирателна комисия в боляровското село Денница не е отворила тази сутрин, тъй като част от членовете, които не са от селото не могли да стигнат до там заради затворен от снега път, съобщиха за Дарик от РИК - Ямбол. Също заради лошото време със закъснение е започнал изборният ден и в три други боляровски села - Ружица, Странджа и Оман. Всички други секционни избирателни комисии са започнали работа в 6.00 ч. Общо 239 са СИК в Област Ямбол. В община Ямбол секциите са 102, в Община „Тунджа" 51, в Стралджа - 29, в община Болярово 20, в Елхово са 32. От РИК - Ямбол съобщиха, че само в община Болярово има подвижна секционна избирателна комисия, защото някои от селата са с под 20 човека население. Имащите право на глас на референдума в област Ямбол 121 67.

Денят на национален референдум в Добрич е започнал нормално, без регистрирани към момента жалби или проблеми. 128 са секциите в град Добрич, 382 - в цялата област на Добрич. Всички секции в областния център са отворени. 191 047 са жителите на Добричка област, които имат право да гласуват на референдума.Най-много са гласоподавателите в община Добрич - 91 800.

Всички секции в страната вече са отворени
netinfo

Нормално протича деня на референдума във Врачанско. В областта има отворен 308 секции. До момента в Районната избирателна комисия няма постъпили сигнали за нередности, съобщи председателят Ирина Иванова. В областния център жителите, които имат право на глас, според избирателните списъци, са 73 985. Правото си на вот те ще могат да упражнят в 110 секционни избирателни комисии.

Денят на референдума в Кюстендил е започнал спокойно. „Имаме информация от всички избирателни секции, секционните комисии са в пълен състав", съобщи за Дарик Мая Шишкова, секретар и говорител на РИК. 137 306 души от областта имат право на глас на референдума. Общо населението е 159 508 души. Най- малко са гласоподавателите в община Трекляно - 510. Най-много са в Кюстендил и Дупница - 65 778 и 44 693.

Вотът в Плевен е започнал спокойно. Всички избирателни секции са под полицейска охрана и при отварянето им не са констатирани нарушения. Няма регистрирани инциденти или произшествия с председатели или членове на избирателни комисии.

В деня на референдума двама души от Старозагорско навършват пълнолетие и придобиват право да гласуват. 148 837 имат право да гласуват в Община Стара Загора в деня на Националния референдум. От тях в град Стара Загора са 132 511 души, а в селата 16 067 души.

В Бургас и областта близо 380 хиляди души имат право да дадат вота си. Възможност да упражнят правото си на глас ще имат и излежаващи присъдата си в Бургаския затвор и в болниците, където пациентите изявяват желание. В Бургаско вали обилен сняг, движението е силно затруднено и това се отразява на вота, има населени места, в които се налага сериозно разчистване на пътя.

Над 140 000 са жителите на област Разград с право на глас в референдума за развитие на ядрената енергетика. 1700 от тях са на работа в деня на вота - като членове на секционни комисии, полицаи или представители на други институции с ангажименти около организацията на вота. Без проблеми и сигнали за нарушения през нощта и тази сутрин започна в Разградско изборният ден в четвъртия референдум в България и първи след 1989 г. Всичките 194 секции бяха открити точно в 6,00 ч. - съобщи говорителят на РИК-Разград Михаил Тодоров. По думите му обичайният брой членове на секционни комисии не са се явили в часа на откриване на изборния ден, били са заменени от Районната комисия. Общо 1249 са членовете на секционни комисии. В Разградско право на отговорят на въпроса "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" имат 140 366 човека.

В Силистренска област денят на националния референдум започна навреме и без проблеми, съобщиха от Районната избирателна комисия. Всичките 220 избирателни секции в седемте общини работят с пълен състав. Снощи са се наложили промени в 14 секции заради заболели или отказали се членове. Сигнали в РИК са подадени и от петте политически сили, със свои хора в комисиите. Закрита е избирателната секция в болницата в Тутракан. Причината е, че избирателите били под минимума. По закон те могат да гласуват по постоянен адрес. Единствената подвижна урна в Силистренско работи в село Проф. Иширково. 11 трудно подвижни избиратели са подали заявление за гласуване, информираха от общината в Силистра.

124 225 са избирателите с право на глас в референдума от Силистренска област. Близо 300 служители на МВР и Гранична полиция осигуряват обществения ред и сигурност в деня на референдума. Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Двайсет и две машини почистват и опесъчават пътната мрежа от 1, 2 и 3 клас. Проходими са и общинските пътища, уверяват от общините. Слаб сняг превалява в Силистра и Дулово. Очакваната максимална температура за деня е минус 4 градуса.