Порт Варна с 4,2 млн. лева чиста печалба
Порт Варна с 4,2 млн. лева чиста печалба / Дарик Варна, архив
Порт Варна с 4,2 млн. лева чиста печалба
60541
Порт Варна с 4,2 млн. лева чиста печалба
  • Порт Варна с 4,2 млн. лева чиста печалба

Пристанище Варна бележи 7% ръст на приходите, а чистата печалба за дружеството е над 4,2 млн. лева. Такава е равносметката на порта за миналата 2012 година.

Същевременно дружеството е направило и редица инвестиции. „Купихме два нови ричстакера на стойност почти 2 млн. лева и челни кофъчни товарачи, също за около 1,8 млн. лева. Около 3 млн. лева пък инвестирахме в инфраструктурата“, заяви пред Дарик изпълнителният директор на порта кап. Данаил Папазов.

През 2013 г. пристанището ще се сдобие и с два нови крана. „Процедурата вече е одобрена и подписана от министъра на транспорта, а инвестицията ще бъде за над 9 млн. лева“, поясни Папазов.

Той се надява да приключат преговорите с повечето спедиторски компании, които ще обслужват газопровода „Южен поток“. Целта е Варна да стане дистрибуторен център.

„Иска ни се тук да се съсредоточават всички тръби, които ще бъдат необходими за „Южен поток“. След това ще се товарят на специализирани кораби за полагане в подводната част на Черно море, а за сухоземната част ще се качват на камиони и вагони. Така ще осигурим изключителен товаропоток, ако успеем да го привлечем в Пристанище Варна, за следващите две години. Надяваме се да стартира в края на тази година“, добави кап. Папазов.