С 22% били по-високи сметките за парно в София през декември спрямо 2011-та
С 22% били по-високи сметките за парно в София през декември спрямо 2011-та / снимка: Sofia Photo Agency, архив
22% по-високи сметки за парно в София през декември спрямо 2011-та
60458
22% по-високи сметки за парно в София през декември спрямо 2011-та
  • 22% по-високи сметки за парно в София през декември спрямо 2011-та

С 22% са скочили сметките за парно в столицата през декември спрямо миналата година, сочат данните на едно от дружествата за дялово разпределение. Пред Дарик изпълнителният директор на дружеството Боряна Колева обясни, че в столицата температурата е била с 2 градуса по-ниска този декември спрямо година по-рано, което заедно с по-високите цени на топлинната услуга е довело до значително по-високите сметки.

В столицата ръстът е с 22 на сто, като 63% от абонатите са получили сметки до 150 лева, отчитат от Топлофикация София.

„С 30 лева по-висока. Не знам на какво се дължи, въпреки че ползвам само един радиатор. Казват, че три-четири дни е било по-студено от миналата година и използват случая да увеличат сметките. Просто възмутително", оплаква се потребител.

От топлинния счетоводител обясниха, че сметките на абонатите с уреди с дистанционно отчитане са точни, а за останалите се пишат прогнозни стойности. Те могат да бъдат променени, ако съответният абонат се свърже с фирмата за дялово разпределение.

Междувременно вчера стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила на Топлофикация-София пълна проверка на сметките за парно: "Изисках проверка на всички сметки, които са с над 21% по-високи спрямо декември 2011 г. "Топлофикация - София" има две седмици срок да провери отново изчисленията", заяви Фандъкова.

При 8% повече потребление през декември спрямо същия период на 2011 г. сметките в София са се вдигнали от 6 до 70%. Има и скок до 98%.

Според Боряна Колева най-драстичен е скокът на сметките за парно във Враца: „В края на 2011 година средната сметка е била 110 лева, а този сезон достига до 152 лева. Това се дължи на значително по-ниските температури в град Враца".