• Размер на шрифта:

Без временни лагери за българските работници в Израел

12 януари 2013 07:32 | Автор: Елена Бейкова

Без временни лагери за българските работници в Израел
Камелия Лозанова © снимка: Sofia Photo Agency, архив  

Няма да има повече български строителни работници, които да бъдат настанени във временен лагер и при лоши битови условия в Израел по линия на междуправителствената спогодба. Това прогнозира в интервю за Дарик изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

До 18 януари всички работници, които мизерстваха във временния лагер край Ришон Лицион, ще бъдат преместени, а лагерът ще бъде закрит, обясни Лозанова. По думите й настаняването във временен лагер е допустимо според спогодбата, но в случай на форсмажорни обстоятелства, като например военни размирици. Израелските власти разследват дали работодателите, наели българските работници, са нарушили трудовото законодателство и правилата на междуправителствената спогодба, посочи още Камелия Лозанова.

Общо 725 българи са заминали в Израел по линия на спогодбата, а на 14 януари тръгват още 50 души. Заради политиката на израелската държава за масово строителство на жилищни сгради и високата оценка на българските строителни работници, в началото на миналата година беше договорена квота от 3500 наши работници, които при наемане имат право на минимум една година престой и минимално заплащане от 1500 долара месечно. В края на декември беше установено, че около 50 български работници са настанени във временен лагер край Ришон Лицион, при лоши битови условия. Някои от тях се оплакаха и от несъответствие между оферираната работа и реално предоставената.

„Тази жалба ние предполагаме, че е излязла от наши кандидати, които бяха одобрени в последните групи, и които наистина нямаха необходимата квалификация и те бяха одобрени за общи работници”, обясни Камелия Лозанова.

Лозанова обясни още, че няма работници, които да заминат за Израел без подписан трудов договор. По данни на израелската страна малка част от работниците са оставали временно без работа, но това няма да се отрази на заплащането им.

„Всички работници ще си получат трудовите възнаграждения в пълния размер за периода, в който са били в Израел, независимо дали са работили или по вина на работодателя не им е осигурена заетост”, добави още Лозанова.

На 5 февруари ще се проведе смесен комитет с представители на българското и израелското правителство, които ще одобрят допълнителни гаранции за сигурността на българските работници.Етикети: Камелия Лозанова, българи, Работници, Израел

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#1

Д. Димитров - 17.01.2013 г. 16:16:09

Абсолютна и долна лъжа. Днес говорих с брат ми и искам да Ви кажа че те са от групата която тръгна на 14.03.2013 г и с момента са настанени в абсолютно същия лагер, с мизерни условия и на това отгоре и все още без работа. А искам също така да се знае че номерата които им бяха дадени от тук, ако изпаднат в някъква такава ситуация да звънят, НИКОЙ НЕ ОТГОВАЯ.
За това моля Ви направете така че хората да узнаят какво става там , и къде заминават нашите братя синове и бащи .....

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още