Фотоизложба с обектите на ЮНЕСКО откриват в музея
Фотоизложба с обектите на ЮНЕСКО откриват в музея / Дарик Русе, архив

 

Изложба, посветена на 40-годишнината от подписването на конвенцията за опазване на Световното и културно наследство на ЮНЕСКО ще бъде открита в зала „Русе” на Регионалния исторически музей. Очаква се за откриването да пристигне автора на фотографиите Иво Хаджимишев.

Изложбата ще бъде достъпна за обществеността от 20 декември 2012 г. до 15 февруари 2013 г. всеки работен ден. Желаещите могат да я разгледат без да е необходимо да заплащат входна такса за музея. Тя е съставена от 32 фотографии на Иво Хаджимишев, представящи 9-те български обекта на културното и природно наследство. Тя е продукт на съвместен проект на Министерство на културата и Министерство на околната среда и водите, и е част от събитията, по честване на годишнината от подписването на международния документ.

Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство е приета на 16 ноември 1972 година от Генералната конференция на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Този уникален международен договор за първи път свързва концепциите за опазване на културните ценности и на природата и отчита необходимостта от съхраняване на равновесието между тях.

България е една от първите държави, приели Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство още през 1974 година.

В Списъка на световното наследство са вписани 9 обекта - 7 култури и 2 природни ценности, намиращи се на територията на страната ни:

Боянска църква – вписване: 1979 г.;

Мадарски конник – вписване: 1979 г.;

Тракийска гробница край Казанлък – вписване: 1979 г.;

Ивановски скални църкви – вписване: 1979 г.;

Рилски манастир – вписване: 1983 г.;

Стария град на Несебър – вписване: 1983 г.;

Природен резерват Сребърна – вписване: 1983 г.;

Национален парк Пирин – вписване: 1983, разширение 2010 г.;

Тракийска гробница край Свещари – вписване: 1985 г.