Окончателно: Съдът отмени такса смет в Разград
Окончателно: Съдът отмени такса смет в Разград / netinfo
Окончателно: Съдът отмени такса смет в Разград
59830
Окончателно: Съдът отмени такса смет в Разград
  • Окончателно: Съдът отмени такса смет в Разград

Върховният Административен съд отмени част от общинска наредба, в която се определя такса смет в Разград.

Решението е по административно дело, заведено от фирма „Агроспектър“, собственост на общинския съветник от предишния мандат Божинел Христов, както и от Даниела Христова и Георги Милков.

Те оспорваха решението за увеличаване на такса смет за 2012 г. от 2 на 2,7 промила. Междувременно вчера местните парламентаристите започнаха дискусия за нов ръст на налога на 2,9 промила за областния град, а за селата, които досега бяха с такса от 2,5 до 6 промила на 2,9 до 10 промила.

Решението за отминаващата година е назаконосъобразно, тъй като не е мотивирано защо местният парламент не прилага изисквания подход за изчисляване на налога според количеството изхвърлен боклук. Законът позволява да се използва за база данъчната оценка на имота, но само след като е установена неприложимостта на първия вариант. Формално е и медийното обявяване на промяната на налога, формирана е и отделна такса за контейнерите, която не е предвидена в закона – смятат и първата инстанция – Административен съд-Разград и втората – Върховен административен съд-София. Решението е окончателно и вече не подлежи на обжалване. Община Разград трябва да плати и съдебните разноски в размер на 150 лв.

Според Божинел Христов това решение е първото по рода си в страната. Последствията от него са отмяна на решението на местния парламент, тоест връщане на надплатения от гражданите налог над стария. На практика обаче до връщане на пари кеш едва ли ще се стигне, тъй като по принцип в подобни случаи се прихваща при следващо подобно плащане.