Десетки убити при стрелба в училище в САЩ
Десетки убити при стрелба в училище в САЩ / снимки: Reuters
Масово убийство в американско училище
59709
Масово убийство в американско училище
  • Масово убийство в американско училище

Тежковъоръжен мъж откри огън по децата и персонала на начално училище в американския град Нютаун, щата Кънектикът, като уби най-малко 27 души, предаде Ройтерс. По последни данни 18 деца са загинали на мястото на стрелбата, още две са починали в болницата. Сред жертвите на масовото убийство са и шестима възрастни.

Първоначално се появиха информации, че заподозреният стрелец е 24-годишният Райън Ланза. По последни данни от полицията обаче масовият убиец е 20-годишният Адам Ланза, уточни по-късно АП. По-големият му брат - Райън, е задържан и в момента е разпитван от полицията.

Майката на убиеца, Нанси Ланза, работела като детска учителка в същото училище. Тя била сред жертвите. Повечето от убитите деца били от нейния клас, съобщават американските медии. Сред загиналите са също директорът на училището и училищният психолог.

20-годишният стрелец е намерен мъртъв в сградата на училището „Санди Хук”, заяви на пресконференция щатският полицай лейтенант Пол Ванс. Заподозреният стрелец имал четири оръжия и бронежилетка, според телевизия Дабъл Ю Ей Би Си. На мястото на инцидента полицаите са открили най-малко два пистолета - „Глок” и „Зиг зауер”.

Мотивите за престъплението все още остават неизвестни. Ако броят на убитите бъде потвърден официално, инцидентът ще стане едно от най-тежките масови убийства в историята на САЩ.

Телевизионни кадри показаха полиция и линейки на мястото на кошмарната драма, родители, тичащи към училищната сграда, и ученици, които биват извеждани навън, разплакани и прегърнали се през раменете.

„Беше ужасяващо”, заяви майката на момиче от училището, цитирана от Ройтерс. „Всички бяха в истерия - родители, ученици. Деца излизаха от училището целите в кръв”, обясни тя и предаде пред журналистите разказа на друга майка - нейна приятелка, която се намирала в училището по време на стрелбата. Тя видяла как „маскиран мъж” влиза в стаята на директора и чула изстрели, отбелязва БТА.

След трагедията полицията е задържала в гората близо до училището мъж в камуфлажна униформа, който в момента е разпитван.

Десетки убити при стрелба в училище в САЩ
netinfo

В началното училище „Санди Хук” учат деца между 5 и 10 години.

Просълзен, президентът Барак Обама изрази дълбоката си скръб и призова американците да забравят политиката и да предприемат „смислени действия”, за да не се допускат повече подобни трагедии. Обама обяви четиридневен траур, по време на който знамената на правителствените сгради, на американските посолства и във военните бази ще бъдат свалени наполовина.

Говорителят Джей Карни нарече случилото се „трагедия”. Джей Карни е бил попитан по време на брифинг как би коментирал тази поредна стрелба в светлината на законодателството в материята притежание на оръжие.

„Сега не е моментът да се говори за политика”, подчертал говорителят на Белия дом. Всички училища в околностите са затворени и отцепени. Президентът Обама е предал съболезнованията си на семействата на жертвите и разговарял по телефона с директора на ФБР и губернатора на Кънектикът.

При безразборната стрелба в училището „Санди Хук” бяха убити 18 деца и шестима учители и възпитатели; две деца починаха по-късно в болницата. Друго лице, свързано с извършителя, е намерено мъртво в къща в Нютаун и с него и убиеца общият брой на жертвите от трагедията достига 28. Сред убитите е и майката на Адам Ланза.

САЩ преживяха няколко случая на масови убийства тази година.

Във вторник в Орегон стрелец откри огън в търговски център, убивайки двама души и себе си. Най-смъртоносното нападение бе през юли по време на среднощна прожекция на новия филм за Батман в Колорадо, при която психически неуравновесен студент уби 12 и рани 58 души.