Хиляди кубици вода се разхищават в Каменар, местните не плащат нито лев
Хиляди кубици вода се разхищават в Каменар, местните не плащат нито лев / Дарик Варна, архив

Хиляди кубици питейна вода се подават в ромската махала в с. Каменар, която местните не плащат, алармира общинският съветник Костадин Костадинов. На базата на официално писмо от ВиК Варна той поясни, че разхищението е по новия водопровод, пуснат в експлоатация миналата Коледа, където няма монтирани индивидуални водомери. И въпреки че не са открити партиди и няма никакво отчитане или събираемост на задълженията, по новата тръба тече вода, без никой да упражнява контрол.

По официална информация от ВиК 38 700 куб. метра са влезли в селото през юни тази година. Едва около 4 000 кубика са отчетени и платени от жителите в българската част на Каменар. За останалите количества няма данни да е извършено плащане, коментира Костадинов. 

„След като не можем да говорим за някакви аварии по чисто новия водопровод, които биха могли да бъдат извинение за такъв висок дебит вода, стигаме до извода, че тези над 30 000 кубика  се разхищават и ползват безплатно”, каза още той. Изчисленията показват, че загубите са над 500 000 куб. м годишно.

Костадинов направи сравнение със съседната местност „Сотира”, чийто жители цяло лято страдаха от голямо безводие. За юни 350 души са изразходвали малко над 950 куб. метра вода, докато в Каменар огромното потребление на вода е за 2 000 жители.

Общинският съветник и адвокатът Петър Петров днес са изпратили искане до регионалния министър Лиляна Павлова незабавно да се спре подаването на скъпоструващата на българския данъкоплатец питейна вода за сгради, които нямат открити партиди, нито монтирани водомери. Второто искане е да се провери кой е разпоредил пускането на вода по трасето на новия водопровод, след като няма сключени присъединителни договори с ВиК.

„Настояваме да знаем и дали ще  бъде потърсена отговорност за причиненото разхищение”, изтъкна адвокат Петров. Костадинов на свой ред допълни, че по-голямата част от изразходваните количества са платени, но не от местните хора, а от варненските данъкоплатци.