Отвориха пътя Русе-Шумен
Отвориха пътя Русе-Шумен / netinfo
Дюзев, Райчев и слушатели на Дарик за пътната обстановка
59641
Дюзев, Райчев и слушатели на Дарик за пътната обстановка
  • Дюзев, Райчев и слушатели на Дарик за пътната обстановка

Пътят Русе-Шумен вече е отворен за движение, но пускането на колите става поетапно, заради стеснени участъци от навявания, съобщиха от Районната пътна служба в Русе. Пътят за Кубрат обаче остава затворен, там ще бъде пуснат роторен снегорин, защото навяванията са много сериозни.

8 души на хемодиализа от областта се извозват до болницата, съобщи областният управител на Русе Стефко Бурджиев. В града обстановката е нормална, кметът Пламен Стоилов е разпоредил до вечерта всички малки улички и тротоари да бъдат осолени и почистени.

Общо 16 закъсали в снега возила са теглени от пътно-почистващите фирми в Разградско - съобщават от ОДМВР-Разград.

Най-много са били проблемите по пътя Разград - Кубрат, където са извадени от преспите 5 леки автомобила и един тир. По шосето Разград - село Дянково са закъсали 4 леки коли и един микробус, а към село Раковски е изтеглен автобус със седем работници в него. Микробус е закъсал по шосето между Исперих и село Богданци, а между Завет и село Острово са извадени от снега 3 коли.

От полицията уточняват, че три са пътните участъци, затворени за движение: Кубрат - Тутракан, Исперих - Конево и Веселец - Стефан Караджа. Населени места без ток, вода и хляб в Разградско няма.

Третокласната пътна мрежа в Силистренско е труднопроходима заради снегонавявания, съобщиха от областното пътно управление. Проблемни остават участъци в общините Главиница, Дулово, Ситово и Силистра. На места преспите достигат до метър.

Вече е отворен за движение пътят Ситово-Дулово. Работи се по връзките между селата Руйно-Яребица - Правда, Грънчарово - Секулово, към Старо село, Брадвари, Сокол, в направлението Поляна - Попина и Главиница - Черногор. Първо се правят пробиви в преспите, а след това се оширяват пътните отсечки. Повече от 40 автомобили са изтеглени тази нощ по пътищата в Силистренска област. Сред тях са 5 автобуса и 10 тира. Все още не е изтеглен автобус на фирмата „Нишикли", закъсал между селата Иширково и Брадвари. Пътниците са евакуирани още снощи.

Всички „тапи" са образувани заради първоначално аварирали тежкотоварни автомобили, съобщават от областната управа. Те са пътували с износени протектори на гумите, без вериги и въжета за изтегляне, показа огледът в областта. Междувременно са аварирали три от машините, с които почистващата фирма се опитала да помогне на закъсалите тирове. Снощи шофьор на лек автомобил с летни гуми отказал да сложи вериги и да подпомогне аварийните екипи да го изтеглят в района на „Ханчето" край Тутракан. За този и подобни случаи областният управител Николай Димов е разпоредил да се налагат санкции на водачите, които не спазват полицейските разпореждания.

Специалистите препоръчват да не се предприемат пътувания в Силистренско, докато не стихне вятъра и не се нормализира обстановката. Заради усложнената зимна ситуация в Силистренско днес няма учебни занятия в Ситово и Главиница. Не се съобщава за селища без ток и вода в областта.

Пътищата в страната са проходими при зимни условия, на места са мокри и заснежени, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. По високите и усойни места пътните настилки са заледени, почистени и обработени.

Времето над страната е преобладаващо ясно.

Затворени за движение са Златишкият, Твърдишкият и Върбишкият проход, а Дюлинският - за товарни превозни средства. През проходите "Вратник", "Шипка" и "Петрохан" е забранено преминаването на камиони с тегло над 10 тона, през Айтоския проход - над 20 тона. През прохода "Превала" всички автомобили трябва да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета, припомнят от агенцията.