Преглед на печата
Преглед на печата / Дарик Враца

Вестник „Зов нюз" пише на първа "Съдят земеделец за облаги по "САПАРД"".

Съдебен състав към районен съд във Враца с председател Стела Колчева, отложи за края на месец февруари 2013 година съдебния процес срещу подсъдимия Ивайло Митков Иванов от село Селановци. Ищец по делото е Държавен фонд „Земеделие", а наблюдаващ прокурор е Пешо Стаменов. Очаква се на 22 февруари съдебния състав да продължи разпитите на свидетели по случая.

Друга тема от първа страница „По предназначение ли се ползват парите за проекти?".

Некачествено е изпълнен проект по „Малки граждански инициативи". Това съобщиха живеещите във вход „В" на жилищен блок, намиращ се на булевард „Демокрация" 7 във Враца. До свадата между живеещите в жилищната кооперация и домоуправителката Моника Благоева се стигна след реализацията на проект по малки граждански инициативи.

„Впечатлиха министър Дончев с иновативните си идеи за бизнес" съобщава вестникът от стр. 5.

Ученици от СОУ „Васил Кънчов", изучаващи профил „Технологичен - предприемачество и бизнес" по учебните програми на Джуниър Ачийвмънт, се срещнаха с министъра  по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, министъра на околната среда и водите Нона Караджова, кмета на Враца инж.Н.Иванов, Пепа Владимирова - обл. управител и председателя на ОБС Враца Петя Аврамова. Темата по която разговаряха, беше „Младите и знаещите в полза на предприемачеството".

Интервюто във вестника е с министър Томислав Дончев - "Водният цикъл във Враца ще оживи икономиката".

Вестник „Лом прес" съобщава от първа „Доцент предлага да се върнат околиите".

Да се върне съществувалите до 1959 година 117 околии на мястото на сегашните 264 общини, предлага един от изтъкнатите специалисти по финанси и местно самоуправление доц. д-р Георги Николов, което е и бивш шеф на Сметната палата.

61 от съществуващите общини са с население под 6 000 души и не отговарят на изискванията на закона за съществуването на такива административно.териториални единици, стана ясно след последното преброяване на населението. Само в област Монтана маломерните общини са пет - Брусарци, Медковец, Якимово, Георги Дамяново и Чипровци.

„Без пари от ЕС за Северозапада" е тема от втора страница.

Северозападна България, най-бедният регион в целия Европейски съюз, не е включен в списъка на ЕС за подпомагане за 2013 година и няма да получи нито едно евро. Докато само Гърция и Италия ще получат по 1 милиард евро за изоставащи региони...Този въпрос на премиера Бойко Борисов зададе депутатът от БСП Янаки Стоилов в петъчния парламентарен контрол. Борисов заяви, че също не е съгласен двата най-бедни региона да ги няма в списък и бил запознал с проблема Барозу. Самият премиер неочаквано каза, че трябвало да обединят усилията си с БСП, да имат единна позиция, която да отстояват.

От последна страница „Ученици не искат да тънем в боклуци".

„Ще потънем ли в боклуци? Това е въпросът, който всички си задават и никой не може да отговори. Ние избираме как да живеем и затова се борим, за постигане на по-добър живот без отпадъци." - това са думи от есето на деветокласничката Силвия Евгениева от ПГ „Найден Геров", което спечели конкурса „Ще потънем ли в боклуци?". В конкурса своите еко есета представиха 15 ученици от 8 до 12 клас.