Европейският съюз удвоява хуманитарната помощ за Мали
Европейският съюз удвоява хуманитарната помощ за Мали / снимка: Reuters

Европейският съюз удвоява хуманитарната помощ за Мали. Това обяви в събота вечер в столицата на западноафриканската държава Бамако еврокомисарят от България Кристалина Георгиева, която отговаря в Европейската комисия за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Така към дадените от Съюза 19 милиона евро се прибавят още 20 милиона евро. Заедно с парите от отделни държави членки на Евросъюза помощта за Мали става над 100 милиона евро.

Кристалина Георгиева посети дома на три семейства, избягали в Бамако от Северно Мали, подобно на още около 46 хиляди души. А в четвъртък беше в лагера Гудебо на територията на Буркина Фасо - една от съседните на Мали държави, където заедно с Мавритания и Нигер има общо около 220 000 бежанци.

Кризата в Мали започна с военен преврат в Бамако през март 2012 г., последван през април от въстание на племето на туарегите в северната част на Мали, които обявиха там нова държава Азавад със столица Тимбукту. Към и без това сложната ситуация се прибави и намесата на Ал Кайда, която поиска да създаде в Северно Мали ислямска държава.

Кристалина Георгиева изрично отбеляза, че посещението й е знак за солидарност с народа на Мали. Това е третата й визита за последните три години в региона на африканската полупустиня Сахел, където заради сушата застрашени от глад са 12 милиона души. Специално в Мали през тази година към проблема с глада се прибавиха и политическа и етническа криза.