Ролята на България в НАТО ще обсъди Борисов на среща с Обама в Белия дом
Ролята на България в НАТО ще обсъди Борисов на среща с Обама в Белия дом / снимка: Reuters

Премиерът Бойко Борисов ще бъде приет в Белия дом от президента на САЩ Барак Обама.

Борисов е първият европейски лидер, който се среща с Обама след преизбирането му за втори мандат на 6 ноември.

Преди срещата в Белия дом, насрочена за ранния следобед местно време, българската делегация ще участва в церемония по поднасяне на венец на гроба на Незнайния войн на Арлингтънското национално гробище.

В разговорите с президента Обама ще участват също вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Както съобщи пресслужбата на Белия дом, на срещата ще бъдат обсъдени широк кръг двустранни и регионални въпроси, включително важната роля на България в НАТО и ценния й принос в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ИСАФ/.

Президентът Обама очаква също да бъде информиран за развитието на разследването на самоубийствения атентат на 18 юли на летището край Бургас, както и за реформите в съдебната система, съобщава БТА.

Сътрудничеството в отбраната, сигурността и енергетиката ще бъдат сред основните теми в предстоящата среща между двамата лидери, уточни в четвъртък говорителят на МВнР Весела Чернева.

Сред другите теми тя посочи стратегическите перспективи пред българската енергетика и стратегическата сигурност в Европа и Евразия, обстановката на Западните Балкани в контекста на политиката на отворени врати на НАТО, ситуацията в Близкия изток, Сирия и други горещи точки.