Представят „Изкуството на Тибет” в Музея на религиите
Представят „Изкуството на Тибет” в Музея на религиите / DarikNews.bg, архив

Над 100 експоната, свързани с бита, религията и културата на Тибет ще бъдат показани в изложба. Експонатите са притежание на Исторически музей Димитровград, подарени са от Посолството на КНР. Експозицията се открива на 4 декември от 17.30 часа в Музея на религиите и може да бъде разгледана до края на март догодина.

Един от най-интересните експонати е тибетската света пагода Бодхи. Вътрешността й е предназначена за съхраняване мощите на известни монаси. Обвита е с 5 цветни Хада - шалове, символизиращи петте вида мъдрост на Буда.

Мистиката на Изтока намира отражение в изложените маски на демони и пазители.
Интерес представляват т. нар. „Танки", цветни бродирани или рисувани свитъци от плат, коприна или хартия, чийто картини пресъздават главно обичаите на обществото и засягат различни сюжети, основно религиозни.

Изложбата показва и интериор на типичен тибетски дом.Внушителни по размери са двата музикални инструмента, „тончин", издаващи специфичен звук на ревящ слон.

Сценичен костюм за тибетската опера „Венба" и типични дрехи на фермери и женски носии от миналото на тибетското общество намират също място в изложбата. Представя се е и ювелирното изкуство на старите тибетски майстори на бижута.