Подават по няколко сигнала дневно за пушене в заведения
Подават по няколко сигнала дневно за пушене в заведения / DarikNews.bg

В РЗИ-Добрич постъпват по няколко сигнала на ден за пушене в заведения, съобщи д-р Юлия Чалъкова - ръководител на дирекция „Здравен контрол" в Инспекцията.
Сигналите са зачестили след застудяване на времето и към днешна дата те са над 100. Всички жалби и сигнали се проверяват, независимо по какъв начин са подадени - чрез  обикновена или електронна поща, с обаждане по телефона или запис на гласовата поща, поясни Чалъкова. Проверките по сигнали се правят в рамките на една седмица, а най-късно до три жалбоподателят получава отговор, освен в случаите, когато сигналът е бил анонимен.

За периода от почти 6 месеца след въвеждане на тоталната забрана за тютюнопушене в Добрички регион са извършени близо 1600 проверки и са съставени 9 акта. Основната част от нарушенията са установени в заведения като глобите са наложени на служителите, определени да следят за спазване на забраната за тютюнопушене. С 300 лева е санкциониран и един клиент, който бил засечен да пуши в заведение, при проверка във вечените часове.

Контролът се извършва съвместно с полицията по предварително уточнен график. Проверки се правят и през нощта, а също в почивните и празнични дни.

Д-р Чалъкова припомни, че за открито пространство, в което може да се пуши се приема място с покрив или навес и най-много две плътни стени. При проверките на такива обекти се следи дали има осигурена естествена въздушна вентилация или „така наречените открити тераси са станали почти закрити и в тях е задимено”, посочи Чалъкова. Тя апелира да се спазва тоталната забрана за тютюнопушене, вместо да се търсят начини тя да бъде заобиколена.