Девин може да остане и без Медицински център
Девин може да остане и без Медицински център / sxc.hu

След фалита на болницата в Девин, участта й може да последва и Медицинският център в града. Това съобщи за Дарик местният общински съветник Диана Чаушева. Притеснението се поражда от оставката, която предстои да подаде временно изпълняващият дейността директор на заведението д-р Емилия Апостолова. Според Чаушева нейното напускане ще провокира още оставки и по този начин центърът ще остане без специалисти.

Когато един пациент се нуждае от специалист, то той ще потърси лечебно заведение с достатъчно апаратура и достатъчно специалисти, убедена е Чаушева: „Тъй като при нас болницата затвори, Медицинският център също изпадна в затруднения относно пациентите, които минават там. Приходите се получават точно от пациентите".

Според Чаушева притесненията за съдбата на този център не се раждат сега, а водят началото си от момента, в който болницата затваря врати. Временният управител д-р Емилия Апостолова обясни за Дарик, че подава оставка изцяло по лични причини. Тя обаче остава оптимист по отношение на бъдещето на лечебното заведение.

„Причините са във връзка с моите ангажименти, от една страна и от друга страна, от факта, че в рамките на една година, аз съм самокритичен човек и виждам, че не мога. Въпреки институциите, които не искат да работят качествено с нас, не мога да реализирам това, което трябва да се случи. Напълно съм убедена, че както е съществувал Медицински център-Девин и преди моето управление, ще съществува и след моето управление", добави Емилия Апостолова.

С напускането на Апостолова подадените оставки в медицинския център стават три. Така лечебното заведение вече не разполага с основни специалисти като кардиолог и рентгенолог. Според заместник-председателя на инициативния комитет по протестите Ангел Паунов ако здравният министър Десислава Атанасова не предприеме действия до три дни, ще последва гражданско неподчинение: „Ние не можем да удържим народа. Лекарите ни бягат оттам. Те не могат да се справят, как да се оправят тук".