Спорт за децата в детските градини
Спорт за децата в детските градини / Пресцентър областна администрация Търговище
Спорт за децата в детските градини
59109
Спорт за децата в детските градини
  • Спорт за децата в детските градини

Проектите на два спортни клуба от Търговище са одобрени по програма „Спорт за децата в детските градини" на Министерството на физическото възпитание и спорта. Официалното връчване на договорите се състоя в пресцентъра на областната администрация. Те бяха връчени от заместник-областния управител Елка Станчева в присъствието на Христо Стойнев, който е експерт към министерството за областите Търговище и Шумен.

Двата клуба с одобрени проекти са „Общински клуб спорт за учащи" и СК по художествена гимнастика „Светкавица-Поляница". Общата стойност на проектите е 8 300 лв., като ще бъдат обучавани 141 деца за период от 6 месеца. Дейностите с децата вече са стартирали и ще продължат до края на април 2013 г., съобщават от областната управа.  

„Общински клуб спорт за учащи" ще работи с общо 96 деца, разпределени в осем групи от детските градини „Червената шапчица" и „Слънце" в Търговище. Трима специалисти ще тренират малчуганите по спортовете волейбол, футбол и баскетбол. СК по художествена гимнастика „Светкавица-Поляница" ще обучава 45 деца, разпределени в три групи от детска градина „Приказка".

При връчването на договорите г-жа Станчева поздрави треньорите на двата клуба за добре разработените и защитени проекти и ги насърчи да продължават да се възползват и да кандидатстват по програми на спортното министерство. Треньорите споделиха, че според тях това е една добра възможност децата отрано да се ориентират кой спорт ги привлича повече и да направят първите си стъпки в него.

В национален мащаб по програма „Спорт за децата в детските градини" са кандидатствали 74 спортни клуба, като 56 от тях са одобрени. Общият размер на отпуснатите средства от Спортното министерство са 200 хил. лв. Заниманията за децата са изцяло безплатни, като след приключването на проектите всички закупени спортни уреди и пособия ще останат за детските градини. Основната цел на програмата са създаване на условия и възможности за участие на децата от детските градини в безплатни занимания с физически упражнения и спорт, с цел подобряване на здравния статус, физическата и психическата дееспособност, превенция срещу хиподинамията и понижената дееспособност на децата.