Заседание на Регионалния съвет за развитие
Заседание на Регионалния съвет за развитие / Областна администрация Видин

Заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район се проведе днес във Видин. То бе ръководено от областният управител на Видин инж.Спасов, участи взеха представители на министерства, областните управители на областите Монтана – Николай Пенчев, Враца – Венцислав Василев, Ловеч – Милко Недялков, заместник областният управител на Плевен – Мирослав Михайлов, както и кметове на общини от петте области и представители на национално представените работодателски организации и синдикати.

Представен, обсъден и одобрен бе Годишният доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Северозападен район за 2013 г.

На заседанието беше представена информация относно етапа на изпълнение на одобрените за финансиране проекти с регионално и местно значение от Северозападен район по Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. „Проектите на всички общини в Северозападния район са преминали успешно първия етап, като са провели процедурите за избор на изпълнител в определения до 10 юни срок, в който да не могат да загубят средствата”, коментира областният управител на Видин като положителен извод от изпълнението на правителствената програма в 5-те области до момента.

Инж. Кръстьо Спасов изрази притеснение, че Видин може да изгуби финансирането за надлеза на бул. „Панония” в града, тъй като тече обжалване на процедурата за избор на изпълнител на обекта.

Представител на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие” към Министерство на регионалното развитие представи четвърти вариант на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. и конкретна информация, касаеща територията на района.

На заседанието бяха определени представителите на РСР на СР в Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г. Това са Милко Недялков, областен управител на Ловеч, Илиян Йончев, областен управител на Плевен и Илияна Филипова, изпълнителен директор на Търговско-промишлена палата – Враца.

С единодушно гласувано решение, за заместник-председател на РСР бе избрана Донка Михайлова, кмет на община Троян. Тя ще подпомага работата на областния управител на Ловеч Милко Недялков, който е следващият, определен на ротационен принцип, председател на РСР на СР за периода 1 юли – 31 декември 2014 г.