Врачани искат нова Сувенирна палата
Врачани искат нова Сувенирна палата / Община Враца

Врачани искат да бъде премахната сегашната сграда на Сувенирната палата в центъра на града и на нейно място да бъде изградена нова. Това стана ясно по време на публично обсъждане, което се проведе снощи. Идеята на кмета Калин Каменов и неговият екип бе подкрепена от дошлите на срещата, сред които бяха живеещи в сгради в съседство с палатата, представители на гилдиите на художниците и на архитектите, и други граждани.

Срещата бе открита от кмета Каменов, който отново припомни, че в сегашното си състояние сградата е не само морално остаряла, но и рушаща се и опасна. Предложението на екипа му е тя да бъде премахната и на нейно място да бъде изградена модерна сграда. Калин Каменов обяви, че се отказва от намерението към площта, на която е сега Сувенирната палата, да бъдат прибавени още три метра напред и те да се ползват при новия строеж. Затова на предстоящата сесия във вторник – 29 ноември – той ще оттегли тази своя докладна. За сметка на Общината ще бъде изготвен подробен устройствен план, който ще определи параметрите на новата Сувенирна палата.

Врачани искат нова Сувенирна палата
netinfo

Главният архитект на града Чавдар Спасов поясни, че тя ще е с височина не повече от 10 метра, което предполага максимум три етажа. Първият ще е търговска площ, а другите два – помещения за офиси. Предвижда се също подземен паркинг, за който ще се влиза откъм Съдебната палата. След като бъде направен този подробен устройствен план той ще бъде изпратен за одобрение в Националния институт за недвижимо културно наследство, защото трите къщи в съседство на сградата са паметник на културата.

Гражданите, дошли на публичното обсъждане, направиха различни предложения какво да има в новата Сувенирна палата. Най-интересна бе идеята на гилдията на художниците, която представи Явор Венчев. Те искат в част от пространството на първия етаж да се направи нова Художествена галерия в града. Кметът Калин Каменов подчерта, че изборът на изпълнител на сградата ще стане отново след публично обсъждане, на което ще бъдат предложени най-добрите идеи на бъдещите инвеститори.

На публичното обсъждане присъстваха и изказаха своите позиции в подкрепа на идеята за нова Сувенирна палата областният управител Малина Николова и председателят на Общинския съвет Румен Антов.