Ученици си определят ден без хамбургери
Ученици си определят ден без хамбургери / Дарик Враца

Формиране на умения и навици за здравословен начин на живот, забавления и положителни емоции, разнообразяване на училищния живот или иначе казано здравно образование и възпитание чрез правене и съпреживяване – тези цели си поставят учителката по биология и здравно образование Татяна  Петкова и учениците й от училище „Козма Тричков“ по време на седмицата на здравословното хранене, която по традиция се провежда в третата седмица на ноември в училището.

Водени от убеждението, че съвременното общество крие редица опасности за здравето на подрастващото поколение, те взеха решение да посветят настоящата седмица на здравословното хранене, като чрез атрактивни форми и дейности  акцентират върху част от причините за нездравословния начин на живот на младите -  недостатъчно здравно образование, вредни храни, претоварване и стрес, рядко контактуване с природата и т.н.

Програмата на седмицата включва:

Понеделник – постери със здравословно седмично меню, изготвени от ученици от  пети и шести клас;

Вторник – ден без хамбургери, дюнери и пици;

Сряда – инициатива „Сподели своята здравословна закуска“ – ученици споделят с връстниците си своята здравословна закуска и я дегустират, а рецептите ще бъдат представени на таблото за здравословен начин на живот.

Четвъртък – час на здравословното хранене. Петокласниците ще научат, а шестокласниците ще си припомнят значението на белтъците, въглехидратите, мазнините,  витамините и минералните соли за човека. Ще затвърдят наученото с решаването на кръстословица и викторина с награди.

Паралелно ще бъде подредена изложба-карвинг с есенни плодове и зеленчуци. На изложбата ще има богата информация за витамините в тях и значението им за здравето на човека.

Седмицата ще завърши в петък с дискусия на тема „Диетите – за и против“ и прожекция на филма „Две лица“. Филмът е продукция на ученическа компания от 12б клас, която възпитаничките на СОУ „Козма Тричков” представиха на състезанието „Изгряващи звезди” в края на миналата учебна година. Сюжетът на филма, създаден от компания Dream Factory, се върти около момиче, което има проблем с наднорменото тегло. Тя решава да се подложи на диети, но за жалост не успява да отслабне и започва да не яде, което я довежда до анорексия.

 

Инициативата за седмицата на здравословното хранене е част от училищната програма за здравно образование и се превръща в традиция. А емоциите и полезните знания ще допринесат за повишаване на здравната култура на подрастващите, която е и една от ключовите компетентности.