Протестиращи майки пресрещнаха министър Тотю Младенов
Протестиращи майки пресрещнаха министър Тотю Младенов / снимка: Дарик Враца, Мая Ценова
Протестиращи майки пресрещнаха министър Тотю Младенов
31228
Протестиращи майки пресрещнаха министър Тотю Младенов
  • Протестиращи майки пресрещнаха министър Тотю Младенов

"Ние нямаме право да отменяме закони, но ще предложим да отпаднат лихвите, които дължите" - това каза на протестиращите майки министър Тотю Младенов при пристигането си днес във Враца. Младите жени поискаха от министъра да отпадне разпоредбата, задължаваща майките да връщат парите отпуснати за отглеждане на деца до 2 години, ако те се дадат в ясла.

"Най-интересното е че живеем в една държава, в която се получава следното нещо - народни представители, които през 2006 година са гласували за този закон, сега казват, че не е справедливо! Като не е справедливо, защо сте го гласували?", коментира министър Младенов. Той обясни, че закона трябва да се спазва от всички и че няма как  за 60 000 майки да важи, а за 1000 да не важи. Проверки за спазването му НОИ прави от 2007 година.

"За първи път виждам протест за това, че се спазва закон" възмути се накрая министър Младенов.

Би могло за в бъдеще да се даде три месечен гратисен период, през който майката да даде за отглеждане детето в ясла, за да може да си търси работа, но да продължи да получава майчинство. Това обаче може да се реши само от законодателя, коментира подуправителят на НОИ В. Караиванова.