Приеха отчета за Бюджет 2011 на Монтана
Приеха отчета за Бюджет 2011 на Монтана / Монтана

С 21 гласа за и 10 против Общинският съвет в Монтана прие отчета на кмета Златко Живков за изпълнението на бюджета през миналата година. Анализите на сметките показват, че тя е била по-добра за община Монтана като събрани местни приходи, отколкото 2010-та година.

Съветниците от партия ГЕРБ гласуваха против отчета, заради разликата, която се явява при преизпълнението на приходите от такса битови отпадъци. При планирани 3 милиона 444 хиляди лева, постъпленията в бюджета са над 230 хил. лв. повече. Обяснението за това е, че много длъжници от последните седем години са изплатили таксата си в края на 2011-та, уточни кметът Живков, но това не повлия на вота на ГЕРБ.

В началото на миналата година просрочените задължения на община Монтана са били 1 милион и 125 хиляди лева, а в края на годината са намалени до 890 хиляди лева. От друга страна просрочените вземания са близо 100 хиляди или с 70 хиляди по-малко отколкото през 2010 година. Основната част от тях са от наеми на общински имоти и концесии.

След годишните актуализации на бюджета от 29 милиона 321 хиляди лева, рамката е увеличена до 31 милиона 558 хиляди лева.

Реализираният преходен остатък е в размер на 1 милион 50 хиляди лева, по голямата част от който - в делегираните бюджети на образованието, като държавна дейност. В него са и най-големите разходи като относителен дял в бюджета на Община Монтана или 40,73 на сто.

2 милиона и 282 хиляди лева е целевата субсидия за капиталови разходи на община Монтана. Те са вложени в ремонта на четвъртокласна пътна мрежа, изграждането на сепарираща инсталация за битови отпадъци, новият православен храм, основният ремонт на улици и спортни обекти.