Полицаи от България и Сърбия ще отстояват общи интереси
Полицаи от България и Сърбия ще отстояват общи интереси / Областна администрация Видин

Националният полицейски синдикат на България и Полицейски синдикат на Източна Сърбия сключиха споразумение за сътрудничество.

То бе подписано във Видин, домакин на срещата бе Областна администрация. Подписите си под документа сложиха ръководителите на синдикалните организации - от българска страна Емил Рашев  и от сръбска - Деян Мицич.

Това е първото споразумение, което Националният полицейски синдикат на България сключва със синдикат от друга страна. Двете организации се ангажират да работят за отстояване на професионалните, социалните и граждански права и интереси на своите членове, тяхната професионална реализация и обществен авторитет. 

В рамките на своето сътрудничество, полицейските синдикати ще си оказват експертна, методическа и юридическа помощ при изработването на законови и под законови нормативни актове. С общото си споразумение те се ангажират взаимно да представляват интересите си пред европейски и световни организации и структури; да развиват културен и туристически обмен; да реализират общи проекти чрез програмите на Европейския съюз за трансгранично сътрудничество.  

Първият проект, по който българският и сръбският полицейски синдикати започват работа е за борба с психическия стрес в полицията. В бъдеще Националният полицейски синдикат на България ще работи в партньорство и със сродните си синдикални организации от Литва и Румъния, с които също предстои да сключи споразумение.