Осигуряват работа на 126 безработни младежи от община Враца
Осигуряват работа на 126 безработни младежи от община Враца / Дарик Враца - архив

Заявка за наемане на 126 безработни младежи е подала Община Враца към Бюрото по труда. Те ще бъдат наети по схемата  „Обучения и заетост за младите хора", финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Заявката вече е одобрена, обяви Маргарита Ангелова - директор на Бюрото по труда във Враца.

Към тези 126 безработни младежи ще бъдат назначени и 18 наставника. 102 от лицата ще бъдат назначени на длъжността "общ работник" за населените места от община Враца, а 14 ще са технически сътрудници. Младежите ще бъдат наети за период от 6 месеца, като програмата ще финансира техните заплати и осигуровки. Наставниците ще работят 3 месеца, като възнаграждението им ще е 50% от минималната работна заплата, а осигуровките ще се поемат от общинския бюджет.

До края на януари младежите трябва да бъдат назначени, като те ще получват минималната работна заплата за страната. По схемата „Обучения и заетост за младите хора" могат да кандидатстват и работодатели от реалния сектор. Целта на проекта е интеграция на пазара на труда на безработните младежи до 29-годишна възраст, регистрирани в Бюрото по труда.