Обжалването по обществени поръчки става бизнес
Обжалването по обществени поръчки става бизнес / Дарик Враца - архив

До края на месец януари се очаква да се сключи договор с фирмата изпълнител за строителстото на сепарираща инсталация към депото за твърди битови отпадъци на общините Враца и Мездра, съобщи днес кметът на община Враца д-р Костадин Шахов.

Конкурсът за обществената поръчка "Проектиране и строителство на сграда и сепарираща инсталация към регионално депо за твърди битови отпадъци от Община Враца и община Мездра" приключи в края на август 2010 година и бе спечелен от софийската фирма „Пътностроителна техника" и „ПСТ - МУТ - Враца 2010". Отпадналите от конкурса фирми подадоха жалби до Комисията за защита на конкуренцията, която след като ги разгледа ги остави без уважение. Това решение потвърди и Върховният административен съд. За поръчката за новата клетка на депото, предстои само да излезе протокола с решението на съда.

 „Стана бизнес фирми, неодобрени за обществени поръчки да обжалват процедурите, което бави много сроковете за стартиране на дадена поръчка, каза кметът. След като не са одобрени те започват да рекетират одобрените фирми".  

В началото на декември министърът на околната среда и водите Нона Караджова прие с постановление на Министерски съвет пренасочване на неусвоените средства по този проект, в размер на 4 млн. 83 хил лв.  Общината ще получи средствата за изграждане на клетка 2.1 и сепарираща инсталация. Община Враца ще получи и дофинансиране за реалицазия на проекта от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, уточни кметът Шахов

Той сподели, че в МОСВ са обсъждали промени в Закона за обществените поръчки, които да улесняват процедурите.