Нови гори израснаха в Северозапада
Нови гори израснаха в Северозапада / Петя Димитрова

1 705 декара с иглолистни и широколистни дървесни видове са залесени през миналата година в държавните горски територии на Видин, Враца и Монтана. Това съобщиха от Регионалната дирекция на горите в Берковица. По програмата да развитие на селските райони са залесени още 3 159 дка с акация, благун, зимен дъб и цер в общините Белоградчик, Берковица, Вършец, Монтана и Роман.

Информацията бе изнесена в началото на „Седмицата на гората - 2016", която тази година се провежда под мотото „Подобри гората".

В рамките на честванията са организирани срещи с ученици от основните училища в града, които да опознаят лесовъдската професия. На 6 април (сряда) е денят на отворените врати в който гражданите могат да се запознаят с дейността на дирекцията, нормативните документи свързани със стопанисване на горските територии и с нововъведените средства за контрол на движението на дървесина.

През 2015 година са съставени 1 378 бр. актове за установяване на административни нарушения. Иззета е 3,00 м3 фасонирана дървесина; 12,15 м3 обла строителна дървесина; 1 601,3 пр.м3 дърва за огрев, 121 бр. моторни превозни средства 45 бр. коне; 134 каруци, 116 моторни триона, 11 бр. незаконно и 21 бр. законно притежавано оръжие и други.
От влезлите в сила 952 наказателни постановления глобите са в размер на 105 429,24 лева. До момента са събрани 8 036,25 лв. В процентно изражение това са 7,62 % от начислените суми по влезлите в сила наказателни постановления.

За „Служител по контрола и опазването на горските територии за 2015 г." на Изпълнителната агенция по горите на трето място е класиран Мартин Иванов, специалист - горски инспектор при РДГ - Берковица за постигнати много добри резултати при разкриване на нарушения, инициативност в работата си и брой на съставените актове за установените нарушения.

За значителен принос в дейностите по опазване на горските територии, проявена инициативност и активност при извършване на проверки и акции, допълнителна награда получава и Страхил Михайлов, главен специалист - горски инспектор при РДГ - Берковица. Служителят е проявил решителност в конфликтни ситуации. Това са акциите при задържане, които са съпътствани със сериозни сблъсъци с нарушителите.

За принос в лесовъдската дейност от Съюза на лесовъдите в България е наградена инж. Мая Костова - директор на ТП ДГС - Белоградчик и е връчен приз за подгласник на „Лесовъд на годината".