Нов лекарски кабинет ще обслужва половината врачани
Нов лекарски кабинет ще обслужва половината врачани / ThinkStock/Getty Images - архив

Дежурен лекарски кабинет, който ще обслужва врачани в извънработното време и почивните дни на техните лични лекари, ще отвори врати във Враца. Това ще стане на 1 януари 2017 г., съобщиха днес д-р Емил Миленков и д-р Даниела Торбова от ръководството на Дружеството на общопрактикуващите лекари във врачанска област. В новия кабинет ще се преглеждат пациентите на 22-ма лични лекари от Враца. Това са малко повече от половината от общопрактикуващите лекари в града, които са 40.

Работното време на д

Нов лекарски кабинет ще обслужва половината врачани
netinfo

ежурния кабинет ще е вечер от 20 ч. до 8 ч. сутрин и в празнични и почивни дни, когато екипът му ще е на разположение на врачани по 24 часа в денонощието. Заявления за дежурства в него са подали 11 лекари, което е напълно достатъчно, за да се покрие грижата за пациентите. Кабинетът ще се намира в “Дауд медицински център”, който е на главната търговска улица в жк “Дъбника”.

В него ще могат да потърсят помощ хора, които не са в спешни и животозастрашаващи състояния. Тези състояния ще продължат да се обслужват от екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца. Д-р Даниела Торбова обясни, че случаите, при които непременно трябва да се потърси Центърът за спешна медицинска помощ, са всички здравословн

Нов лекарски кабинет ще обслужва половината врачани
netinfo

и проблеми на децата до 1 г., бременните, родилките, всички животозастрашаващи състояния – кома, гърч, кръвоизлив, както и неотложните състояния, които са потенциално опасни за здравето и живота, ако има изчакване.  “Колегите от Центъра за спешна медицинска помощ нямат право да връщат и пациенти, които са се преценили за спешни, без да ги прегледат” – коментира още д-р Торбова.

За всички останали здравословни проблеми пациентите ще могат да се обръщат към екипа на дежурния кабинет. Личните лекари дори са направили списък на най-популярните заболявания, при които вечер, през нощта и по празници, ще може да се търси помощта на новия кабинет. Това са вирусни заболявания, грип, повишено кръвно налягане, ухапвания от куче или кърлеж, обриви, невралгии, дископатии, кръвоизливи в окото и от носа, стомашно-чревни заболявания, проблеми с вестибуларния апарат, алергии, смяна на катетър и други, ще се прави също обработка на рани, ще се поставят мускулни и венозни инжекции и системи, ще се издават и съобщения за смърт, след разговор с личния лекар.

След прегледа на всеки пациент, ще се предписва лечение и ще се издава амбулаторен лист, който ще описва състоянието му, предназначен за личния лекар или ако се налага ще се потърси помощта на Центъра за спешна медицинска помощ.

В дежурния кабинет ще се извършват и платени прегледи на пациенти на други лични лекари и от други населени места, при желание от тяхна страна.