Недоволни фирми излизат утре на протест срещу ЧЕЗ във Враца
Недоволни фирми излизат утре на протест срещу ЧЕЗ във Враца / Дарик Враца
Юлиан Кирилов и Милица Кирилова
79098
Юлиан Кирилов и Милица Кирилова
Част от скандалите
  • Юлиан Кирилов и Милица Кирилова
  • Част от скандалите

Протест срещу неуредиците в електроснабдяването организират утре фирми от Враца. Протестът ще е в 10 часа пред енергоразпределителното дружество.
Причината за протеста е спрян ток на над 10 фирми, с работници около 150 души, заради неплатени сметки от собственика на трафопоста, захранващ всички - фирма ПМГ Стоун.

Фирмата дължи 19 633 лв.., но заради финансови затруднения не може да ги плати. В същото време обаче, вторичните потребители всеки месец изрядно си плащат сметките в общ размер от 2 хил. до 3 500 лв. Парите се събират от посредник, който от своя страна плаща и 500 лв. месечно на ПМГ Стоун за да може да влезе в трафопоста и да отчете потреблението.

Част от фирмите, работещи в база „Орловец", имат договори с ЧЕЗ Разпределение от миналата година за изграждане на нов трафопост, за да могат да се отделят. Община Враца е дала ПУП за строеж също в средата на миналата година. В договорите е упоменат 10-месечен срок, в който изграждането трябва да започне. За част от фирмите този срок вече е изтекъл, но нищо не е направено, при условие, че са си платили всички необходими такси. Това не е първият опит на тези фирми да се отделят. Преди няколко години са подавали заявления за това, но от ЧЕЗ Разпределение са им отказали.

Недоволни фирми излизат утре на протест срещу ЧЕЗ във Враца
netinfo

От вчера следобед ощетените фирми се опитват да разговарят с различни представители на ЧЕЗ с цел проблемът им да бъде разрешен, тъй като голямата част от тях са производствени и ако не спазят сроковете ще им се наложи да плащат неустойки на контрагентите си в страната и чужбина. До този момент обаче удрят на камък. „Говорихме с ЧЕЗ Враца, ЧЕЗ Плевен, ЧЕЗ София, но никой не го интересува, казват докато не се изплатят сметките не могат да пуснат тока", обясни представителят на протестиращите фирми Юлиан Кирилов, собственик на „Арт инженеринг".

В последствие стана ясно, че минималната сума, която трябва да се внесе е 13 хил.лв.
„Защо ние трябва да вършим работата на ЧЕЗ, да спрат тока за ПМГ Стоун, а нашия да го пуснат. А после да си събират вземанията от тях", питаха протестиращите.

Почти два часа продължиха и днес скандалите в ЧЕЗ Враца с различни служители, но до разрешение на проблема не се стигна. Един от служителите ги посъветва да потърсят за съдействие енергийният омбудсман, тъй като само той имал право да вика при себе си директори на дирекции, оторизирани да вземат подобни решения. Номерът на омбудсмана обаче не им бе даден.

Със съдействието на Дарик за проблема бе уведомен депутатът от врачанско и член на Комисията по енергетика в Народното събрание инж.Петя Аврамова. Незабавно бе организирана среща между членове на Комисията от ГЕРБ и главният изпълнителен директор на ЧЕЗ България Петър Докладал - Срещата би трябвало да е започнала в 13 часа.
Междувременно с проблема са запознати кметът на Враца, зам.председателят на Народното събрание Явор Хайтов и депутатът Красимир Богданов, които също са ангажирани в решаването на казуса.

Утрешният протест обаче не бе отменен. „Не можем да чакаме изобщо, до месец нас няма да ни има, ако не пуснат тока. Тогава няма и за какво да строят нов трафопост", коментираха недоволните.