Част от изложбата
Част от изложбата / Медиянюз
В Регионална библиотека „Гео Милев“ бе открита атрактивна експозиция от буквари, обхващаща период от три века. Те са от личната колекция на дългогодишен читател – г-н Пламен Антонов Младенов, който любезно ги предостави, за да се отбележи началото на учебната 2018/2019 г. Към експозицията от буквари бе включена и възрожденска учебна литература, съхранявана в Държавен архив – Монтана.

Първият учебен ден е специален, радостен и обединяващ народа ни. Чрез децата и образованието чувстваме надежда за бъдещето. Изпитваме гордост, че българската кирилица е една от 3-те основни официални азбуки в Европейския съюз, наред с латинската и гръцката. Така ние, българите, добавяме своя цивилизационен принос към историята на Старата дама Европа.

Събитието бе открито от г-жа Юлия Андреева, главен библиотекар в регионалната библиотека. Тя направи кратка ретроспекция на изложбата, като проследи историята на букварите - от написания „Български буквар“ през 1844 година от възрожденския педагог, фолклорист, психолог и историк Георги Бусилин до днешни дни. Най-старият буквар от изложбата е от 1849 година.