НАП погна и застрахователните агенти
НАП погна и застрахователните агенти / Дарик

43 застрахователни агенти бяха потърсени от НАП - Враца във връзка с недекларирани доходи или несъответстващи данни за извършена застрахователна дейност. С неподадени декларации са 36 задължени лица, недекларирания от тях доход е в размер над 120 хил.лв. 7 са агентите, които са подали годишна декларация, но с установени несъответствия между декларирания от тях доход и реално получения, тъй като не са попълнили приложението за доходи от застрахователни дружества. В момента се извършват проверки и се уточнява с явилите се в офиса на НАП, защо не са декларирали доходите си.


В края на 2009 г. изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов даде възможност на застрахователните агенти да декларират всички свои доходи за последните 5 години. До края на миналата година само 120 застрахователи използваха тази възможност и платиха данъците си с лихвите. Беше им наложена и минимална глоба. На всички останали, които не са спазили данъчните срокове, ще бъдат налагани максималните санкции за укриване на доходи - 500 лв. за неподадена първа данъчна декларация и 1000 лв. за всяка неподадена следваща.

Освен това те ще бъдат задължени да платят всички укрити данъци, заедно с лихвите. Ако не последва плащане, сумите ще бъдат събирани принудително, включително с налагане на запор върху заплати, банкови сметки или друго движимо имущество.