Най-успешният археологически сезон във Враца
Най-успешният археологически сезон във Враца / netinfo
Отчетоха най-успешният археологически сезон във Врачанско. 6 експедиции са направили археологът от Врачанския исторически музей Георги Ганецовски и ст. н. с. Нарцис Торбов.

Това лято Ганецовски откри първия сакрален център в рамките на селище край с.Оходен, който се оказва и най-древния в Европа. Скелет в ембрионална поза от епохата на монохромния неолит /на повече от 8000 хиляди години/ извадиха в гипсово корито. Метод, използаван преди 4 години в същата местност за изваждане на женски скелет в отлично състояние,  т. нар. "Тодорка".

В началото на шестото хилядолетие преди Христа според учения, там се е намирал център за търговия с най-ценния по това време артикул – кремъка.

Находките от Калето в Мездра отпращат към каменно-медната епоха, а тези от Борован – дават нови данни за етногенезиса на населението. Значими са и откритията от Оряхово, направени след преустановяване на строителен обект, както и тези от местността Градището до Вратцата, продължили до края на месец ноември.

В начлото на пролетта археолозите очакват да продължат разкопките и очакват още нови находки, които да дадат повече данни за живота и бита на древните.