Над 20 катастрофи с коли - фантоми за 6 месеца
Над 20 катастрофи с коли - фантоми за 6 месеца / Дарик Враца

20 жалби от граждани за катастрофи с неустановени коли и камиони са постъпили за първите 6 месеца на годината в Националната асоциация за защита на застрахованите /НАЗЗ/. "Последният случай е за инцидент с турски ТИР, който при изпреварване на дву лентов път влиза в насрещното платно", съобщи Явор Якимов, експерт към асоциацията. 

За да избегне челният удар с камиона, движеща се в своята лента лека кола, прави спасителна маневра и се преобръща в канавката на пътя. При инцидента шофьора на автомобила и пътниците получават леки травми, а водача на ТИР -а избягва от мястото на произшествие, като остава неустановен. „При такива катастрофи Гаранционния фонд отказва да плати за материалните щети на пострадалите, позовавайки се на Кодекса за застраховането, който в някои отношения е морално остарял", коментира Якимов.

От НАЗЗ подготвят инициатива за промяна на законодателство, която да актуализира Гаранционния фонд. Целта е да се плащат и материалните щети,  които са доказано причинени от трети неидентифицирани МПС -та. Сегашната уредба лишава изрядните платци на Гражданска отговорност от обезщетения. Само за разгледаните от началото на годината 20 сигнали, непокритите  щети са за над 60 000 лв.