На територията на област Видин няма установени случаи на туларемия
На територията на област Видин няма установени случаи на туларемия / Областна администрация Видин

На територията на област Видин няма установени случаи на болестта туларемия. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания, по време на което се обсъдиха и приеха мерки за недопускане разпространението на заболяването в региона. Комисията заседава в вчера в областната администрация, под председателството на заместник областния управител Любомир Низамов.

От началото на 2015 г. в страната са регистрирани 14 случая на туларемия. „Това е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерии с изключително висока устойчивост във външна среда: в почвата - повече от 4 месеца, в замразено месо - 93 дена, в ларвите и нимфите на кърлежи- до 8 месеца. Основен източник на заразата са гризачите, хищниците и птиците. От природните огнища заразата се предава на домашните животни и на гризачи, обитаващи жилищата", разясни д-р Гергана Джамбова, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин. Заболяването може да засегне човек чрез заразена храна и вода, при ухапване от кърлеж или комар, чрез вдишване на заразен прах и чрез проникване през кожата и лигавиците. Болният човек обаче не е източник на зараза за околните.

От РЗИ и Областна дирекция по безопасност са предприети епидемиологични и епизоотологични проучвания с цел превенция на заболяването в област Видин. Здравните служби имат готовност за своевременна диагностика, хоспитализация и лечение на болни. Създадена е организация за вземане на проби от питейно - битови водоизточници и изпращането им за изследвания в Националната референтна лаборатория по особено опасни бактериални инфекции.

Засилва се контролът върху складовете за хранителни стоки, хранителни магазини, мелници, фуражни бази и др. Ще се следи за чистотата в населените места и обектите за сметосъбиране и сметоизвозване. При необходимост ще се извършва противопаразитно третиране на дребните и едри преживни животни. Предвидени са дейности за ограничаване популацията на вредните гризачи, за изпълнението на които отговарят кметовете на населените места.

При всеки констатиран случай на заболяло или умряло животно, собствениците на животновъдни обекти и лични стопанства трябва своевременно да информират ветеринарните служби. За подобни случи сред дивите животни ще се разчита на съдействието на ловните дружества, които също са предупредени за опасната болест.

Предвидена е широка информационна кампания за запознаване на населението с характеристиките на туларемия и начините за предпазване от инфекциозното заболяване.