Мездренският лекоатлет Митко Ценов покри нормативи за Олимпиадата в Рио и за Световното първенство в Пекин
Мездренският лекоатлет Митко Ценов покри нормативи за Олимпиадата в Рио и за Световното първенство в Пекин / Снимка: Andreas Neuthe

Състезателят на СК Атлет - Мездра Митко Ценов покри норматив за Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Това стана на 17-ия международен турнир „ANHALT" в немския град Десау, където националният рекордьор при мъжете на 3000 м стипълчейз спечели бягането в своята коронна дисциплина с време 8:25.62 мин. С този резултат той преодоля успешно и стандарта за участие на Световното първенство по лека атлетика, което ще се проведе от 22 до 30 август в Пекин. И за двете спортни прояви квотата е 8:28.00 мин.

Постижението от Десау е второто най-добро време в кариерата на Митко на 3000 м с пр., което му отрежда трето място в европейската и 23-то място в световната ранглиста за 2015 г. През месец юни миналата година в Уелва, Испания възпитаникът на треньора Йоло Николов подобри националния рекорд в тази дисциплина с постижение 8:20.87 мин.

Митко е петият български лекоатлет, който покри норматив за Олимпиадата в Рио. Преди него това сториха Георги Иванов (тласкане на гюле), Ивет Лалова (100 и 200 м), Габриела Петрова (троен скок),
и Силвия Дънекова (3000 м стипълчейз).

Единствената спортистка, роден в Мездра, която е участвала досега на Олимпийски игри, е гимнастичката Мая Пауновска. През 2008 г. бившата възпитаничка на КХГ Анелия се класира на пето място с националния ансамбъл жени на България на Олимпиадата в Пекин.