Карху: Пеем от сърце към сърцата на хората
Карху: Пеем от сърце към сърцата на хората / Снимка: Галя Василева
Карху: Пеем от сърце към сърцата на хората
38175
Карху: Пеем от сърце към сърцата на хората
  • Карху: Пеем от сърце към сърцата на хората

Хубавото време зарадва много врачани и ги изкара на централната улица, да пият кафе, да се разходят с приятели, или просто да се отърсят от минусовите температури напоследък.

Двама перуанци представяха своята музика и култура на централната улица, а на таланта им откликнаха много хора. Когато казах на племенника ми: "Ела да видиш живи индианци", той отвърна: "Какво, такива, които не могат да работят на компютър ли?"

Очевидно изразът: "Гледаш като индианец пишеща машина", е известен вече и на малките, но дали знаят за индианците нещо повече? Филми за вечната битка между белите и индианците, с които ние израствахме, вече ги няма. И дори тази подробност, че някои индианци живеят в Северна, а други в Южна Америка, не е от голямо значение. Децата сега имат други герои - Спайдърмен, Супермен и др.

Тези индианци обаче, не гледат невярващо компютрите, защото са добре запознати с тях. Ето какво ни каза един от "синовете на Великата мечка" - Карху, който впрочем говори перфектно както английски, така и немски.

Казвам се Карху, което означава мечка, на 35 години съм. Ние сме от Перу. Дойдох в Европа, в Германия като студент преди 15 години. След като завърших инженерство работих две години в една фирма. После започнах този проект с някои мои приятели. Искаме да покажем нашата култура. Понякога ни канят на концерти и ни плащат, за да видят индианската култура, но като цяло ние се финансираме.

Това не е истинската ни работа. Ние сме група от 35 човека. Имахме големи концерти в Турция, но не само там а и в цяла Европа. Ние се разделихме за кратко и сега сме само двама. Имам приятели от България и една жена, която е от Враца. Тя каза: "Защо не дойдете тук". Когато пристигнахме към 8 часа сутринта беше много студено, но времето вече се оправи и виждаме много хора. Красиво е тук.

-Как ви приемат хората?

В цяла Европа хората харесват тази музика. Ние свирим тази музика от сърце към сърцата на хората. Това е важно.

Колко време сте тук?

Само два дни, заминаваме за Швейцария, където имаме седем представления.

Трудно ли е да пътувате постоянно?

Последните пет години пътувах много и понякого е тежко. Но не е тежко като виждаш нови страни, нови хора.

Харесва ли ви Враца?

Ние не видяхме много от града, но тук има много хора. Незнам дали са местни или туристи, но са приятелски настроени, много специални. Аз харесвам българите, бях тук миналата година във Варна, Добрич, Видин, Хасково, Русе, София, Стара Загора, Шумен, Силистра. Тогава бяхме група от пет човека.

С обещание да се видим пак някой ден,  се разделяме с Карху и оставаме с хубава перуанска музика.