Д-р Иво Пенков
Д-р Иво Пенков
Безплатни профилактични прегледи и изследвания на белодробното здраве ще бъдат проведени във Врачанска област, като акцент са населените места без достъп до специализирана пулмологична помощ. Кампанията се организира от Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ съвместно с Министерство на здравеопазването и Института за здравно образование. Прегледите ще се осъществяват в мобилен кабинет – флуорограф, в който се правят образни изследвания на белия дроб и спирометрия – изследване, което измерва количеството на издишания въздух.

Първото населено място с проведени прегледи на 13 юни бе с. Бели Извор. Прегледите тук се осъществяват със съдействието на кмета на селото Кирил Илиев. В есенните месеци на тази година флуорографът ще гостува в Бяла Слатина, с. Баница, с. Руска Бяла.

Специалистът, който извършва прегледите, е д-р Иво Пенков – пулмолог от Враца, който има специализирана белодробна практика в града, работи и в местната Белодробна болница. „Подкрепям инициативата и с удоволствие участвам в нея. Смятам, че населението извън Враца е лишено от специализирана пулмологична помощ и се надявам, че ще успеем да помогнем на много хора да получат такава“, обясни той.

Целта на кампанията е ранно откриване на ХОББ, известна повече като болестта на пушачите. Тя е на трето място в света по причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. Белодробните болести са на първо място в България по заболеваемост.

За прегледите се записват пациенти от рискови групи, с определени оплаквания. Записването се осъществява онлайн през сайта на Института за здравно образование на адрес www.healthedu.eu, както и на единния номер на кампанията – 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки делничен ден от 10 до 16 ч.
 
Национална асоциация за профилактика на белодробни болести