Еврошвейцарският университет във Видин - отново на дневен ред
Еврошвейцарският университет във Видин - отново на дневен ред / Дарик Враца, Иван Стрижлев

Върховният административен съд на Република България отмени решението на Акредитационния съвет на Национална агенция за оценяване и акредитация /АС на НАОА/ да даде отрицателна оценка на проекта за откриване на частно висше училище - „Еврошвейцарски технически университет - Видин". На заседание от 02.08.2010г. ВАС взе това решение по жалба на Сдружение "Еврошвейцарски технически университет - Видин".

Съдът, след като е обсъдил решението на АС на НАОА по всеки един от критерии, прави заключение, че комплексната отрицателна оценка е приета без да бъдат опровергани констатациите и положителните оценки на експертните органи. Мотивите, които по отделно и в своята съвкупност не кореспондират с данните по преписката се отклоняват от определеното им с цитираната заповед съдържание.

Застъпените съображения в подкрепа на отрицателния вот в писменото становище, изразено пред съда, не могат да се зачетат като мотиви на административния акт и не санират липсата на такива в оспореното решение. При това положение съдът приема, че решението е незаконосъобразно и следва да се отмени, като се върне преписката на административния орган, в случая на АС на НАОА, за ново произнасяне.