Европейски ден на солидарността между поколенията
Европейски ден на солидарността между поколенията / Дарик Враца

Среща на поколенията организират днес доброволците на Българския младежки Червен кръст - Враца. Поводът е Европейският ден на солидарността между поколенията - 29 април.

От 11,30 ч. до 12,10 ч. в градинката на ДНА ще има игри и забавления. Малки и големи заедно ще играят популярни от десетилетия игри, заедно ще рисуват и пеят, а накрая своите рисунки с великденска тематика, те ще занесат в дома за възрастни хора „Зора" - Враца.

По предложение на Словенското председателство, Европейският съвет приема решение от 2008 година, 29 април да бъде Европейски ден на солидарността между поколенията. Основната идея е да се насочи общественото внимание към нуждата от промяна в политиките за възрастните хора в Европейски съюз. Солидарността между поколенията има ключова роля за развитието на по-справедливи и устойчиви системи в отговор на икономическите и социални предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз днес.

Осъзната е необходимостта от действия за по-справедливо разпределение на ресурсите, отговорностите и участието за развитие на добро сътрудничество между поколенията във всички социални и икономически сфери.