Дунав посреща празника си с високи води
Дунав посреща празника си с високи води / Дарик Враца

„Да бъдем активни за опазване на река Дунав !!!" - това е тазгодишното мото на кампанията за честване на Деня на река Дунав. По инициатива на Международната комисия за опазване на реката, всяка година се провежда мащабна информационна кампания по повод отбелязване на Деня на река Дунав - 29 юни. Целта  е повишаване на общественото съзнание относно съхраняването на водите.

На територията на област Враца погранични с река Дунав са община Козлодуй и община Оряхово. В община Оряхово два отряда еколози от СОУ "Христо Ботев" ще почистват поречието на реката, а от 9.30 ще се проведе детско шоу с участието на танцови състави, диско балет и изпълнение на художествена програма с песни, викторини и рисунки под надслов "Ние растем и играем край Дунав".

Със съдействието на РИОСВ - Враца в двете общини е популяризиран международния конкурс за ученици на тема "Бъди активен, защити реките!"  под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав.

Празнична програма за най-малките жители на Видин подготвя общината във връзка с Международния ден на река Дунав. От 10.30 часа  на централния площад „Бдинци" всички деца от детските градини в града ще бъдат посрещнати от клоуните Чочо и Барборина. За малчуганите са подготвени интересни игри, пространство за рисуване и други.  Децата ще отговарят на въпроси свързани с най-голямата река в Европа, а за отговорите си ще получат подаръци. Рисунките също ще бъдат тематично свързани с Дунав.