Ден на диалога в Община Видин
Ден на диалога в Община Видин / Община Видин

 Община Видин бе домакин на Ден на диалога между местната и законодателната власт, който се проведе в залата на Общинския съвет. Инициатор на събитието е Националното сдружение на общините в Република България. В срещата участваха народните представители Владимир Тошев и Любомила Станиславова, областният управител на Видин инж. Цветан Асенов, кметове на общини и председатели на общински съвети от областта, представители на НПО.

Темата на дискусиите тази година е „Подобряване на средата за развитие на общините през 2013 г." Въпросите, които се обсъждаха, бяха свързани с промени в законодателството за местните финанси, очаквания на общините по макрорамката на Бюджет 2013 г., предстоящи промени във водния сектор и въпроси от регионално значение.   

В проектозакона за публичните финанси, насочен към осигуряване на стабилна и предвидима средносрочна бюджетна среда, като се спазват общите фискални правила и принципи, са откроени приемливи за общините промени - такива, които изискват преработка, доизясняване и подобряване. Има и неприемливи промени, сред които са пренасянето на намаления през 2010 година максимален праг за поемане на дълг от 25% на 15%, което би лишило 1/3 от общините от достъп до кредитния пазар.

Също липсата на възможност за санкция от първостепенния разпоредител с бюджет спрямо тези от по-ниска степен, както и фактът, че текущите разходи за местни дейности няма да могат да се финансират за сметка на поемането на дълг от общината.

От НСОРБ заявяват, че до края на тази година ще успеят да предоставят нов Закон за местното самоуправление, като ще се разчита на подкрепа за приемането му преди парламентарните избори.

По време на срещата бяха поставени редица въпроси, свързани с проблеми в инфраструктурата, социалната сфера, финансирането на европейски проекти, запорирането на сметки на общините и възможностите за по-голяма подкрепа от страна на държавата. Представителите на местната власт поиската равнопоставеност на общините от региона с останалите общини в страната.

„За да изпълняваме своите функции, ние се нуждаем от подкрепата на държавата, от нейния експертен потенциал за реализирането на значимите инфраструктурни проекти" - каза видинският кмет. От своя страна народните представители Владимир Тошев и Любомила Станиславова изразиха своята удовлетвореност от дискусиите и заявиха, че ще поставят в парламентарните комисии конкретните въпроси, за които кметовете очакват конструктивно решение.