Средновековен фестивал Мездра
Средновековен фестивал Мездра / Община Мездра
Фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Добре дошли в Средновековието“ ще се проведе в Археологически комплекс „Калето“ Мездра, от 16 до 19 май. Официалното откриване ще бъде на 16-ти май от 17.30 часа. От 18.00 ч. ще бъдат представени целите и дейностите на проект ROBG 452 “Добре дошли в Средновековието”, от кметовете на Мездра и Добрословени – Румъния. Фестивалът е съфинансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег V-А Румъния – България 2014-2020.

Средновековен фестивал Мездра

Богатата програма е съобразена изцяло с живота и бита на хората от Средновековието. Акцентите са: прожекции на филми от възстановки на средновековни и римски фестивали, провеждани на територията на България и Румъния; представяне на облекла и въоръжение на българите от Средновековието; ритуали и беседи за бита на ранносредновековните българи – временно номадско жилище – юрта, вечеря край лагерния огън с участниците; битката за моста и средновековни бойни умения;  демонстрации на Средновековни бойни техники и обучение на младежи и деца в средновековни войнски умения;

Средновековен фестивал Мездра

Последният ден е отреден за  Музей на открито -  разглеждане на средновековните лагери, стрелба с лък, занаяти и игри.
Проект „Добре дошли в Средновековието“ цели да подобри използването на природното и културно наследство на общините Мездра и Добрословени, като създаде два значими фестивала – средновековен и римски в двете общини.
Румънският фестивал „Добре дошли в Средновековието“ ще се проведе между 22 и 25 август 2019 г., близо до археологическия обект Ромула Малва, в село Решка.