Честваме 80 години от рождението на Тодор Рачински
Честваме 80 години от рождението на Тодор Рачински / netinfo

 80 години от рождението на агронома-селекционер Тодор Рачински чества днес Дружество при Съюз на агрономите -Враца и Община Враца. За срещата се очаква във Враца да пристигнат внуците на родения в града Тодор Рачински. Специален гост ще бъде и директорът на Професионалната гимназия по земеделие с името на бележития врачанин в град Генерал Тошево.

Тодор Рачински - един от най-забележителните специалисти по пшеницата в България, създател на ценни сортове.  За периода от 1959 до 1975 г. Тодор Рачински извършва близо 4 000 междусортови кръстоски, в резултат на които е създаден значителен по обем селекционен фонд. От този материал са създадени единадесетте районирани сорта пшеница Русалка, Златия, Левент, Лудогорка, Юбилей, Славянка, Рубин, Добруджа 1, Огоста, Вега и Враца.

Наред с високата си продуктивност сортовете  притежават много добра устойчивост на болести и по-специално на брашнеста мана и кафява ръжда. Най-висококачествените сортове в България са създадени също от Тодор Рачински.

Той пръв оценява и използва световните селекционни постижения и практически ги въвежда в селскостопанската практика на страната. Срещата е тази вечер от 18.30 в салона на кино „Метропол".