Белоглаво лешоядче се излюпи във Врачанския балкан
Белоглаво лешоядче се излюпи във Врачанския балкан / netinfo

Врачанският балкан има вече своето първо малко белоглаво лешоядче. Новината е съобщил експертът от Дружеството за защита на хищните птици Георги Стоянов. Това се случва за първи път от 70 години насам. Гордите родители със сигурност са от лешоядите освободени в рамките на проект Завръщането на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278. Те се познават по жълтите крилни марки, макар че гнездото е в толкова закътана ниша, че все още не са разчетени кодовете на двете птици.

Случилото се е наистина уникално и идва след десетки години работа на Дружеството за защита на хищните птици в района и съдействието на Дирекция на природен парк „Врачански Балкан", неправителствени организации, местни хора и институции.

През последните шест години в района са освободени общо 32 белоглави лешояди от адаптационната волиера край с. Долно Озирово, Община Вършец. В последните години районът се превърна в любимо място за хранене и почивка на лешояди не само от Врачански Балкан. Наблюдавани са птици, пуснати в други части на Стара планина, Кресна, както и лешояди, маркирани в Хърватия, Сърбия и дори Израел.

Белоглаво лешоядче се излюпи във Врачанския балкан
netinfo

Първите опити за гнездене са регистрирани миналата година, а тази година бяха преброени пет териториални двойки. Лошото време, студът и късно падналият сняг създадоха редица пречки пред младите и неопитни птици. Но въпреки това, на бял свят се появи първото малко лешоядче.

„Надяваме се от все сърце малкото да укрепне и отрасне, като стане първият лешояд, излюпен в природата и полетял на свобода в Балкана!", коментират от ПП „Врачански Балкан"