Археолози правят коледно дарение на неонатологията в Монтана
Археолози правят коледно дарение на неонатологията в Монтана / netinfo

Специална лампа за осветяване на венозните пътища на новородени, както и четири нови бебешки креватчета дариха учените от Националния археологически институт с музей към БАН на неонатологията в Монтана. От седем години насам преди всяка Коледа археолозите даряват медицинска техника и пособия на отделението за новородени.


Директорът на Националния археологически институт Людмил Вагалински и главният счетоводител Цветанка Старчева връчиха дарението лично на изпълнителния директор на МБАЛ - Монтана и завеждащата отделението по неонатология д-р Антоанета Блажева.


„Особено сме благодарни за всичко, което те правят за нас. Нашето приятелство датира от доста отдавна. Стана случайно, но се превърна с нещо много трайно и ценно за нас", каза д-р Блажева.

Лампата е швейцарска, нафирма „Дрегер". Служи за подчертаване на венозните съдове, улеснява процедурата и спестява болката при поставянето на системи на новородените. Много малко родилни отделения в страната имат такава, подчерта тя.
Средствата, с които закупуват и даряват на болницата в Монтана необходимата техника, учените събират сами. До момента са дарили кувьоз, пулсоксиметър, инхалатори, монитори и друга техника.


Изпълнителният директор на болницата д-р Тони Тодоров благодари на дарителите и бе категоричен, че с купената през последните години техника и направените дарения неонатологичното отделение става едно от най-добре оборудваните в страната.
Д-р Тодоров съобщи, че днес в Министерството на здравеопазването ще подпише продължаване на договора по програмата за „Майчино и детско здравеопазване", която стартира в областната болница на Монтана в средата на септември. Досега по нея от МЗ са преведени близо 12 хиляди лева, с които се осигуряват психиатрична помощ, прегледи и консултации с нужните специалисти за майки и деца от региона.


До 22 декември тази година в Монтана са се родили 625 бебета, като тенденцията е недоносените и тези с проблеми да стават все повече, около 12-13 процента от новородените.