70 земеделски имота във видинско се обработват неправомерно
70 земеделски имота във видинско се обработват неправомерно / Снимка: областна администрация - Видин

70 земеделски имота в землището на Дунавци се обработват неправомерно, сочи проверка на Областната комисия към Областна администрация - Видин.  

Областният управител на Видин Пламен Стефанов представи работата на комисията, създадена с решение на Министерски съвет, през месец април 2011 г., с което е внесено изменение в устройствените правилници на областните администрации.

"Комисията има право да проверява подадените сигнали за злоупотреби с власт и корупция, лошото управление на държавно или общинско имущество или за други незаконосъобразни или нецелесъобразни действия на административни органи и длъжностни лица", подчерта областният управител.

При проверката на Областната комисия към Областна администрация - Видин, е установено, че ЕТ „Деси - Светла Симеонова" обработва 70 земеделски имота без правно основание и частично обработва 11 имота, също без правно основание.

Пламен Стефанов уточни, че с резултатите от преписката са запознати подалите сигнала жители на град Дунавци, като копие от решението е изпратено до кмета на община Видин за изпълнение на процедурата по чл. 34 от Закона за собствеността и ползване на земеделски земи (ЗСПЗЗ).  Областният управител на област Видин разясни, че стопаните, чиито права на собственост са засегнати, могат да подадат жалба в община Видин, придружена от документи за собственост или ползване. По думите му обезщетенията за собствениците, чиито имот е неправомерно обработван, са регламентирани в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

В пресконференцията участва и народният представител от ПП ГЕРБ Владимир Тошев. Той запозна присъстващите с приетите промени в Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи, които насърчават уреждането на отношенията между ползвателите и собственици на земеделски имоти.