2 в 1 във Видин
2 в 1 във Видин / Община Видин

Ден на интензивното ходене и Европейска нощ без инциденти ще се проведат днес във Видин. Двете инициативи се организират ежегодно от Община Видин. „Интензивното ходене" ще стартира в 10.00 часа от Колодрума, ще премине покрай Речна гара и крайдунавския прак и ще финишира до крепостта „Баба Вида". Ще участват ученици от видински училища. Всички желаещи също могат да се включат. За инициативните пешеходци са предвидени тениски и други рекламни материали.

За четвърта поредна година градът ще се включи и европейската инициатива "Европейска нощ без инциденти". От 23.00 часа доброволци на възраст от 18 до 29 години ще бъдат на входа на клуб „Мастър" и казино „Гранд Макао" във Видин. Те ще насърчават младежи да определят един за „избран шофьор". Последният ще трябва да обещае, че няма да употребява алкохол през цялата нощ, за да гарантира своята и сигурността на приятелите си.

При съгласие, „избраният шофьор" ще носи гривна и при напускане на заведението ще може доброволно да се подложи на алко/нарко тест. Концепцията на кампанията отново се гради на доброволната воля и свободния и разумен избор на младите хора. Инициативата във Видин се организира всяка трета събота от месец октомври.

Целта на европейската кампания е насочване на общественото внимание към проблемите на пътя и към насърчаване на младите хора да не комбинират алкохола/наркотиците с шофирането. „Европейска нощ без инциденти" възниква през 1995г. в Белгия, а днес се подкрепя от Европейската комисия. В България за първи път се организира през 2008г., като пилотен град е Видин! Тази година в кампанията се включват всички страни-членки на ЕС.