/ БГНЕС
Близо 2300 розови фламинги обитават Атанасовското езеро в Бургас. Данните са от последното преброяване на птиците, извършено миналия месец. Редовният мониторинг е осъществен в рамките на проекта „Лагуната на живота“, каза за БТА Радостина Ценова от Българската фондация "Биоразнообразие".  Тя посочи, че значително е увеличена числеността на розовото фламинго през последните години. 

„Бройката започна да расте от август 2019 година. Тогава дойде първата голяма група от 159 птици и оттогава всъщност всеки месец се увеличава броят им. В бургаското езеро има постоянно присъствие на розово фламинго без значение сезонността“, обясни за БТА  Ценова. Тя  каза, че това лято трима американски студенти от университета в Колорадо са пристигнали в морския град, за да правят изследвания какво е влиянието на розовото фламинго в Атанасовското езеро върху обичайно пребиваващите тук птици.

„Засега няма някакви тревожни факти. Розовото фламинго избира различни басейни, в които да се храни. Специфичното на Атанасовското езеро е, че с изградените диги и валове, е разделено на повече от 150 басейна. В голяма част от тях водата е с различна соленост, има различни обитатели и различна храна за птиците. Засега няма някаква пряка конкуренция между нашите обичайни обитатели и фламингите, но продължаваме да правим мониторинг и да извършваме различни изследвания. Целта е да сме достатъчно наясно каква е ситуацията и изобщо какво е бъдещето на популацията на
фламинги тук в нашите езера“, поясни Ценова.

Розовото фламинго идва в Атанасовското езеро от близките си колонии в Турция и Гърция. Засичани са и опръстенени птици от Франция и Испания. 

„Интересното е, че розовото фламинго е вид, който търси накъде да разшири ареала си, разпространението си. Сега, с климатичните промени, розовото фламинго избира нови територии, които се нетипични, които не са били обитавани преди от този вид птици, какъвто е нашият случай тук в Бургас. Интересно е какво ще се случи, но появата на такава голяма численост на един такъв вид е много сериозно доказателство за климатичните промени и много остро илюстрира на хората какво се случва. Ние самите виждаме, че 26 градуса през ноември, не е нормално за нашите ширини", добави Ценова и обясни, че цветът на розовото фламинго се определя, както от възрастта му, така и от храната, с която се храни. Колкото по-стара е една птица, толкова по наситено оцветена е тя, особено в подкрилията, каза Ценова. 

Освен фламинги сега в Атанасовското езеро пребивават къдроглави пеликани, саблеклюни, ангъчи, малки и големи бели чапли, зимно бърне, различни видове патици и др.

„Затова са толкова важни влажните зони, защото във всеки един момент са сигурно място и дом за водолюбивите птици“, посочи Ценова. Тя информира, че на 25 ноември ще се състои Обществен съвет за Атанасовското езеро, на който ще се обсъждат важни теми и проблеми, засягащи резервата. 
БТА