Жители на Вардим: Защо левите кандидати не дойдат, да ни обяснят в очите какво са „свършили“ за селото
Жители на Вардим: Защо левите кандидати не дойдат, да ни обяснят в очите какво са „свършили“ за селото / снимка: Пресцентър ГЕРБ

Скандалът с мнимия ремонт на пътя при свищовското село Вардим продължава да е най-наболялата тема за местните жители. Въпросът бе повдигнат и пред кандидата за народен представител д-р Кристиян Кирилов, по време на предизборната му среща в читалището. Кирилов, който е шести в листата на ГЕРБ и е свищовският представител в нея, пое ангажимент, да съдейства за цялостен ремонт на пътя, ако бъде избран да представлява региона си в НС.

"В мандата на Орешарски и на социалиста Георги Рачев като областен управител, отсечката Свищов – Русе, минаваща през Вардим, е била ремонтирана, но само по документи! Всъщност дупките по трасето са като окопи, които въпреки разразилия се скандал и последвалите обещания, не са запълнени и до днес", посочиха от ГЕРБ.

Преди дни по този повод кметът на Вардим Сенка Добрева разпространи открито писмо до Георги Рачев, който в момента е на второ място в парламентарната листа на БСП. В своя отговор, социалистът уверява, че в сътрудничество с народните представители от червената коалиция, обект във Вардим е получил финансиране, „каквото не всяко населено място в областта, които са общо 335 на брой, е получило“.

И Сенка Добрева, и местните жители, се питат защо тогава кандидатите за депутати от левицата подминават в предизборните си обиколки голямо село като Вардим, където гласуват над 600 човека. „Ако добрините, които са сторили за населеното място са наистина такива, то нека дръзнат да дойдат и да ни го кажат в очите“, коментира възрастна жена. Кметът Сенка Добрева пък е готова да посрещне Рачев и бившите червени депутати, които пак са в листата, и публично да дебатира за свършеното от тях, пред съселяните си. „Да заповядат, ще ги посрещнем, за да чуем лично от тях какво точно са сторили“, коментира кметът Добрева.

В края на лятото тя бе първата, която алармира за скандалния случай с фалшивия ремонт на пътя във Вардим. Добрева и местните жители били шокирани, когато след подписки и многократни сигнали до областния управител и пътните агенции, получили едновременно два институционални отговора, според които разбитият път е бил ремонтиран, казаха от ГЕРБ. Незабавно Сенка Добрева понечила да изясни недоразумението, настоявайки за среща с областния управител Георги Рачев, която постигнала с огромни усилия. В уречения за аудиенция ден, след дълго висене пред кабинета на Рачев, кметицата получила уверението, че при първа възможност пътят ще бъде ремонтиран. След медийния шум около скандалния случай, от пътната агенция също дадоха такова обещание. Прокуратурата пък в момента разследва кой и как е усвоил отпуснатите за ремонт пари.

„Положението е голямо мъчение за цялото село, вече има и напукани къщи“, оплакаха се на д-р Кристиян Кирилов хора от Вардим. Ежедневно в отсечката автомобили пукат гуми и аварират, а неотдавна кола се забила в оградата на къща край шосето. Трафикът по въпросната проблемна отсечка е много натоварен, оплакват се хората и се питат трябва ли да се случи трагедия, за да се вземат мерки. Десетки ТИР-ове и тежки селскостопански машини ежедневно преминават през Вардим. Те и проливните дъждове допълнително изронват надупчения път, а местните са подложени на истински терор от моторния рев, заради маневрите, които возилата са принудени да извършват, преодолявайки отсечката.

Хората се надяват ГЕРБ да състави стабилно правителство, за да се справи с тази сага.
Миналата вечер шестият в листата на ГЕРБ д-р Кристиян Кирилов получи подкрепата и на жителите в най-голямото свищовско село Ореш. С Кирилов в селото бяха и проф. Пенчо Пенчев, доц. д-р Любомира Попова, Станислава Стоянова и Мариана Чалъкова - също кандидати от листата на най-голямата партия. В подкрепа на кандидатите на ГЕРБ, във Вардим и Ореш пя любимата на хиляди българи изпълнителка Славка Калчева.